ARABIALAINEN TÄYSIVERINEN

Takaisin arabianhevosen sivuille

Arabianhevosen väreistä

Yksiväriset

Arabianhevosella hyväksytään perusvärit (rautias, ruunikko ja musta) sekä kimo. Näistä rautias ja ruunikko ovat rodun alkuperäiset värit, mutta nykyisin yleisin väri on kimo eri sävyineen. Mustat arabit ovat harvinaisia, vaikka jotkut kasvattajat ovat erikoistuneet erityisesti mustaan väriin. Suomessa musta väri on erittäin harvinainen, vuonna 2005 oli Suomessa tiettävästi vain 4 mustaa arabianhevosta. Yleisin väri Suomessakin on kimo, niitä on liki puolet arabikannasta, ruunikko ja rautias ovat tasoissa, kumpiakin on noin neljännes (väritiedot Arabianhevonen.net-sivustolta)

Voikkovärejä (voikko, ruunivoikko, mustanvoikko) ei puhdasrotuisissa arabeissa ole. Sama koskee myös muita vaalentavien geenien aiheuttamia värejä, kuten hallakkoa, hiirakkoa, punahallakkoa ja samppanjavärejä.

Musta

o. Haziz Halim
© Gradin Arabians
Rautias

r. Khamsin
© Sara N.
Ruunikko

t. Sharara Excellence R00-1078
© Paula Martiskainen
Kimo

t. Mimose
© M&M Jaakkola
Kirjavat

Lehmän- tai tiikerinkirjavaa ei puhtaissa arabeissa esiinny. Tämä juontaa jo beduiinien ajoilta, heidän perimätietonsa kertoo: "Kavahda kirjavaa hevosta, sillä se on lehmän sukua". Kuitenkin isomerkkistä sabinoa esiintyy jonkin verran ja sabinovanhemmista voi joskus syntyä kirjavia varsoja, jotka kuitenkin ovat puhtaita arabeja.

Suurimerkkinen sabino, huomaa korkeat sukat

o. Ohadi Ben Rabba
© Pegasus Park Arabians
Erittäin suurimerkkinen sabino, kokonaan valkoinen, korvissa hieman tummaa. Kyseessä on kuitenkin puhdas arabi

o. R Khasper
© Maple Ridge Farm
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2008-04-19
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon