ARABIALAINEN TÄYSIVERINEN

Takaisin arabianhevosen sivuille

Arabianhevosen verilinjat

Arabianhevosen alle on muodostunut toisistaan hieman eroavia tyyppejä, koska eri maissa on jalostuksessa painotettu hieman eri asioihin. Näitä verilinjoja on 5: englantilainen, venäläinen, puolalainen, egyptiläinen ja espanjalainen.
Erot ovat usein kuitenkin nimellisiä ja häilyviä, varsinkin kun risteytyksiä tapahtuu eri verilinjojen välillä. Huomattavaa on myös se, että eri verilinjojen edustajat ovat kuitenkin puhtaita arabeja hieman eroavasta rakenteestaan huolimatta. Näin esimerkiksi egyptinarabi tai venäjänarabi eivät ole omia rotujaan.

Egyptiläinen verilinja

Egyptissä on ollut oma arabikantansa jo kauan. Ne ovat pitkäjalkaisia ja erittäin kevyitä. Niiden pää on hyvin jalomuotoinen ja muutenkin yleiskuva on hyvin jalo. Egyptissä on käytetty paljon linjasiitosta, joten egyptiläinen linja periyttää tehokkaasti ominaisuuksiaan. Linjan heikkouksiin kuuluu toisinaan heikonlainen selkä.

Englantilainen verilinja

Englantilaiset arabit ovat melko pienikokoisia ja rungoltaan pyöreämpiä kuin muut. Niillä on pieni, kaunismuotoinen pää.

Espanjalainen verilinja

Espanjalainen verilinja on tunnettu rauhallisuudestaan ja kauniista, tummista silmistään. Ulkonäöltään ne ovat sopusuhtaisia ja tiiviitä. Erityisesti jalat ovat hyvät. Nykyisin kuuluisimpia espanjalaisia arabisiittoloita ovat Yeguada Militar, Domecq-Ybarra ja Marietta Salas.

Puolalainen verilinja

Puolalainen linja on kuuluisa hienoista, joustavista liikkeistään. Monet pitävätkin puolalaista linjaa parhaana käyttöarabina. Puolassa on useita kuuluisia arabisiittoloita, tunnetuimmat lienevät Janow Podlaski ja Michalow. Ruotsissa puolalainen linja on kaikkein suosituin.

Venäläinen verilinja

Egyptiläisten tavoin venäläiset arabit ovat pitkäjalkaisia, mutta kuitenkin näitä rotevampia. Eräs kuuluisimmista arabisiittoloista venäjällä on Terskin siittola, josta on kotoisin myös arabityyppinen terskinhevonen. Venäläinen verilinja on koostunut monista eri linjoista, joita Venäjän alueelle on tuotu jo kauan.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2008-10-05
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon