EOHIPPUKSESTA EQUUKSEEN

Hevosen evoluutio

Eohippus

Eohippus on hevosen varhaisin kantamuoto. Eohippus kehittyi noin 60 miljoonaa vuotta sitten ja sen esimuoto on Hyracotherium. Eohippus ei muistuttanut hevosta, se oli vain noin 35 senttiä korkea ja painoi viitisen kiloa. Sillä oli etujaloissa 4 ja takajaloissa 3 varvasta ja jalat muistuttivat lähinnä koiran käpäliä polkuanturoineen. Tällaiset käpälät soveltuivat parhaiten metsäisille ja märille asuinalueille. Eohippuksen hampaat muistuttivat enemmän sian kuin hevosen hampaita, ne sopivat hyvin pensaiden ja puiden lehtien syömiseen. Eohippuksen oletetaan muistuttaneen väritykseltään peuraa eli ruskea turkki ja siinä vaaleita täpliä. Tällainen väritys tarjoaa metsäisessä maastossa erinomaisen suojavärin.

Mesohippus ja Miohippus

Oligoseenikaudella 35-40 miljoonaa vuotta sitten kehittyi Eohippuksesta suurempi versio, Mesohippus. Se oli säkäkorkeudeltaan jossain puolen metrin kieppeillä ja varpaita oli joka jalassa 3, joskin keskimmäinen varvas kantoi suurimman osan painosta.

Miohippus syntyi noin 30 miljoonaa vuotta sitten ja eli jonkin aikaa "päällekkäin" Mesohippuksen kanssa, kunnes Mesohippus katosi. Miohippus oli Mesoa suurikokoisempi ja painavampi.

Merychippus

Ajanjaksolla 10-25 miljoonaa vuotta sitten alkoi alkuhevosen elinympäristö kuivua ja muuttua metsästä puuttomaksi ruohikkomaastoksi. Miohippus katosi ja sen tilalle tuli Merychippus, joka oli jo puhtaasti avoimien alueiden eläin. Se oli säkäkorkeudeltaan noin metrin luokkaa. Erona Mioon oli pidemmät jalat, joita tarvittiin saalistajilta pakoon pääsemiseen. Samalla myös kaula pidentyi, jotta eläin pystyi syömään ruohoa. Silmien paikka muuttui myös uusien saalistajien takia, ne sijaitsivat pään sivuilla, jolloin näkökenttä laajeni huomattavasti. Merychippuksella oli luultavasti 3 varvasta joka jalassa, mutta kaksi reunimmaista olivat jo melko surkastuneet.

Pliohippus

Pliohippus kehittyi noin 6 miljoonaa vuotta sitten ja se muistutti jo hevosta aika lailla. Sillä oli jo yksi ainoa varvas eli kavio. Pliohippus oli aito aroeläin. Säkäkorkeus oli noin 120 cm ja jalkojen nivelet olivat vahvat ja hyvin kehittyneet. Vahvat nivelet olivat välttämättömät, koska Pliohippuksen piti pystyä juoksemaan kovaa pakoon saalistajia.

Equus

Noin miljoona vuotta sitten Pliohippuksesta kehittyi Equus eli nykyhevonen. Varhaisimmat Equukset eivät tosin muistuttaneet nykyisiä hevosia kovinkaan paljoa, niiden vartalo oli samankaltainen kuin seeproilla ja pää muistutti aasin päätä.

Equukset ja niiden edeltäjät olivat eläneet Amerikan mantereella, mutta Equus levisi maasiltojen kautta myös Aasiaan ja Eurooppaan. 8000-10000 vuotta sitten viimeiset Equukset kuolivat sukupuuttoon Amerikasta. Vasta 1500-luvulla ne palasivat sinne takaisin ihmisen tuomina.

Equuksesta kehittyi Euraasiassa erilaisia villihevostyyppejä, niistä enemmän sivulla varhaiset villihevostyypit.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon