Kirja-arvostelu:
GIANT BOOK OF THE HORSE

 • Teoksen nimi: Giant Book of the Horse
 • Kirjoittaja: -
 • Painettu 2002
 • Kustantaja: Quantum Books
 • 416 sivua
 • Esitelty 223 hevosrotua
 • Kieli: englanti
 • Yleistä

  Giant Book of the Horse on salaperäinen kirja: missään ei mainita kirjoittajaa/kirjoittajia, toimittajaa tai valokuvaajia. Mielestäni tämä on aika erikoista ja toisaalta vähän harmi: kirja on erittäin hyvä ja laadukas rotuteos, jonka kirjoittajilta kyllä haluaisin lukea muutakin.

  Paitsi rotuja, kirja esittelee aika kattavan tuntuisesti myös yleistä hevosenpitoa, varusteita, hoitoa ja muuta sellaista, mutta kirjan tähän osioon en ole tutustunut. Minulle tämä on ennen kaikkea rotuteos, eräs parhaimmista, mitä olen koskaan nähnyt.

  Plussat

  Ensimmäiseksi: esitellyt rodut. Yli kaksisataa rotua on melkoinen määrä ja joukossa on useita vähän tunnettuja ja uusia rotuja, joista en ole muita kirjallisia lähteitä vielä nähnyt. Tällaisia ovat ainakin mangalarga, azteca, American Warmblood, lundy, hesseninhevonen... Mukaan on mahdutettu myös monen erilaisen käyttötyypin esittely, tavallisten hunterin, hackin, cobin, ratsuponin ja pooloponin lisäksi on hunter pony, working hunter, riding horse ja muutama muukin.

  Rotukuvaukset ovat varsin hyvät, vaikka monien rotujen kohdalla rakennekuvaus on vähän niukanlainen. Eniten tekstiä on yleensä rodun historiasta, mutta aika kivasti on tehty selkoa rodun yleisistä piirteistä ja tilanteesta nykypäivänä. Ja rotujen perustiedot (väri, säkäkorkeus, alkuperämaa, esivanhemmat) on esitetty hyvin. Osa roduista, lähinnä ne tunnetuimmat ja yleisimmät on esitelty erittäin perusteellisesti kahdella aukeamalla rakennekuvineen päivineen.

  Erityisen ilahtunut olin myös varsinaisten rotuesittelyjen jälkeen tulevasta "Lesser-known breeds"-osiosta, jossa esitellään suppeammin harvinaisia tai jo kenties sukupuuttoon kuolleita rotuja. Tämä on erinomainen tapa esitellä rotuja, joista ei kaikkia normaalin rotuesittelyn vaatimia tietoja olemassa. Monesta rodusta on kuvakin, joten huolimatta ehkä hieman epätäydellisistä tiedoista tästä osiosta on kyllä apua minulle. Näissä roduissa on mainittu myös suomenhevonen, kirja ei ole omaa rotuammekaan unohtanut.

  Miinukset

  Näitä onkin sitten hankalampi keksiä. Pienen miinuksen voisin antaa kuvista, jotka kyllä ovat hyvälaatuisia ja aiheeseen sopivia, mutta itse olisin toisinaan valinnut kuviin vähän toisenlaiset rotujen edustajat. Toinen pieni miinus voisi tulla jo edellämainitusta rakennekuvausten niukkuudesta, mutta kaiken kaikkiaan kokonaisuus on loistava.
  Muita kirja-arvosteluja
  © Hevosmaailma.net
  Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
  Tiedosto luotu 2004-07-12
  Muokattu viimeksi 2010-11-03
  Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon