Kirja-arvostelu:
HEVOSIA!

 • Teoksen nimi: Hevosia!
 • Kirjoittaja: Jane Holdeness-Roddam
 • Suomentaja: Elina Lustig
 • Painettu 2001
 • Kustantaja: Otava
 • 256 sivua
 • Esitelty 59 hevosrotua
 • Kieli: suomi
 • Yleistä

  Hevosia! on ihan mukavaa luettavaa vaikka monien samanlaisten yleisteosten tavoin se ei tarjoa alan harrastajalle mitään erityisempiä käytännön neuvoja ja ohjeita vaan pitäytyy teoriapuolella. Rotujen lisäksi kirjassa on varsin kattavantuntuinen hevosurheiluosio sekä alussa "Ymmärrä hevosta"-niminen osa, jossa kerrotaan vähän sitä ja tätä hevosen historiasta, rakenteesta, aisteista, käyttäytymisestä ja koulutuksesta. Tämä osa lienee kirjan heikoin osa, koska se on todellakin hajanainen eikä asiaa paranna tekstien jokseenkin saarnaava sävy.

  Plussat

  Kirjassa on esitelty verrattain vähän hevosrotuja, mutta ne onkin sitten esitelty varsin perusteellisesti. Joukkoon mahtuu myös muutama hieman harvinaisempikin rotu, joita ei ihan joka kirjasta löydy, tällaisia ovat ainakin basutonponi ja kanadanhevonen. Lisäksi kirjan puoliveriosuus on erinomainen. Jokaiselle rodulle on varattu vähintään sivu, joillekin aukeama, muutamille kaksikin aukeamaa. Kuvitus on näyttävää ja varsin hyvin suunniteltua, kuvat ovat muutenkin kirjan vahvin puoli mustavalkoisia rakennekuvia lukuunottamatta.

  Jokaisesta rodusta on listattu sivun reunaan rakenteen pääpiirteet, luonne, värit, korkeus ja alkuperämaa. Tämän lisäksi jokaisesta rodusta löytyy rakennekuva sekä jokin vertailurotu, jolla on joitain samoja piirteitä esiteltävän rodun kanssa. Tämä on varsin toimiva ratkaisu, koska rodun perustiedot näkee tästä reunasta heti. Varsinaisessa tekstiosassa sitten on esitelty rotua yleensä, sen historiaa, nykytilannetta ja monesta on mainittu myös sen tilanne Suomessa. Erityisen selkeä on rotusivujen alareunassa oleva aikajana, johon on merkitty rodun kehitykseen vaikuttaneet tapahtumat vuosisatojen kuluessa. Myös tämä aikajana miellyttää minua erityisesti, muissa kirjoissa vastaavaan en ole törmännyt, mutta se antaa jonkinlaisen peruskäsityksen kehityksestä.

  Miinukset

  Plussakohdassa mainittu rakennekuva on joka rodun kohdalla mustavalkoinen ja varsin pieni. Se ei ole selkein mahdollinen ratkaisu, vaikka varmasti onkin graafisen ulkoasun kannalta tyylikkäin vaihtoehto. Osalla roduista tämä kuva on kyllä ihan hyvälaatuinen ja selkeä, mutta osalla sitten taas heikompi.

  Joillain roduilla myös tuo vertailurotu on jokseenkin teennäisen ja väkisinkeksityn tuntuinen. Monessa tapauksessa se toimii ja on ihan paikallaan, mutta joillain sitten ei. Asiavirheitä teksteistä ei hirveästi löydy, ehkä joitain pieniä epätarkkuuksia muttei juuri mitään vakavaa. Tosin itse en kyllä suostu hevillä uskomaan, että amerikanravuri olisi noin yleisesti mikään erinomainen ratsuhevonen, kuten kirja antaa ymmärtää. Eikä minua miellytä sekään, että luonne määritetään rodun perusteella, koska rotua enemmän hevosen luonteeseen vaikuttaa sen saama kohtelu.

  Muita kirja-arvosteluja
  © Hevosmaailma.net
  Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
  Tiedosto luotu 2005-05-01
  Muokattu viimeksi 2010-11-03
  Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon