Kirja-arvostelu:
HORSE BREEDS OF THE WORLD

 • Teoksen nimi: Horse Breeds of the World
 • Kirjoittaja: Nicola Jane Swinney
 • Painettu 2006
 • Kustantaja: Hamlyn
 • 192 sivua
 • Esitelty 146 hevosrotua
 • Kieli: englanti
 • Yleistä

  Tämä uutuusteos löytyi Akateemisen Kirjakaupan hyllystä vahingossa ja koska hintakaan (25€) ei ollut paha, päätin ostaa sen hetken selailun jälkeen. Eniten kirjassa miellyttää se, että se on sataprosenttisesti rotuteos, se ei edes yritä olla kaikenkattava hevostietokirja vaan keskittyy rotuihin.

  Plussat

  Suurin plussa on tietysti esiteltyjen rotujen kohtuullisen suuri määrä ja se, että mukana on useampiakin harvoin kirjoissa mainittuja rotuja: murakoz, azteca, paint (pinto kyllä löytyy joka kirjasta, mutta tässä pinto on otettu erikseen), paso fino, perunpaso, brumby, vladimirintyöhevonen, raskas venäjäntyöhevonen, poitou, auxois, American Cream Draft, batakinponi, vain muutamia mainitakseni. Ja suomalaisen mieltä lämmittää toki se, että joukosta löytyy myös suomenhevonen, jonka esittely on suunnilleen oikeansuuntainen.

  Rotujen tiedot vaikuttavat hyvin oikeellisilta, muutamia epätarkkuuksia on eksynyt joukkoon, mutta mistäpä niitä ei löytyisi. Itse kuitenkin menisin suurimmaksi osaksi luottamaan kirjassa annettuihin tietoihin. Rodut on esitelty melko hyvin, jokaisesta rodusta löytyy heti aluksi muutamia seikkoja rakenteesta, hyväksytyt värit, korkeus ja yleisimmät käyttötarkoitukset. Varsinaisessa tekstissä sitten käsitellään yleensä jonkin verran historiaa ja usein myös nykypäivän tilannetta. Kirja on erittäin mukava lukea, tekstin joukosta löytyy usein pieniä anekdootteja eikä teksti muutenkaan ole tietokirjamaisen kuivaa.

  Kuvista täytyy vielä mainita se, että ne ovat Bob Langrishille tyypillisen kauniit ja hyvälaatuiset, kirjaa selailee mielellään jo pelkästään niiden takia.

  Miinukset

  Kirjan suurin miinus on se, että rotujen tiedot eivät ole erityisen laajat, se menee ihan selvästi näiden peruskirjojen kategoriaan eikä tarjoa mitään tarkempaa informaatiota. Kuten sanottu, suoranaisia virheitä en ole montaa kirjasta ensimmäisellä lukemisella löytänyt, mutta epätarkkuuksia kyllä on jonkin verran erityisesti säkäkorkeuksien ja värien kanssa. Käytetty väritermistökään ei ole ihan sitä, mitä minä sen toivoisin olevan.

  Ja vaikka kehuin kirjan kuvia tuossa plussakappaleessa kauniiksi, rehellisyyden nimissä on sanottava, että ne eivät läheskään joka rodulla ole sellaiset, josta kävisi ilmi rodun tyypillisen edustajan rakenne. Kuvia on mukava katsella, mutta niiden informaatioarvo on monissa tapauksissa heikonlainen. Toisaalta se on kyllä ymmärrettävää, kirja ei edes yritä olla sataprosenttinen tietokirja vaan enemmänkin viihdyttävä teos. Onko se sitten hyvä vai huono asia, riippuu kustakin lukijasta.

  Muita kirja-arvosteluja
  © Hevosmaailma.net
  Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
  Tiedosto luotu 2006-06-21
  Muokattu viimeksi 2010-11-03
  Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon