ROTUTYYPIT

Hevosrodut jaetaan rakenteen ja pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaan poneihin, kylmä- ja lämminverisiin. Oman ryhmän muodostavat myös nk. risteytystyypit. On myös olemassa rotuja, jotka eivät mielestäni sovellu mihinkään ryhmään, vaan olen koonnut ne omaan luokkaansa, yleishevosiin. Jaottelu ei siis ole virallinen.

Ponit (oma sivu)
Lämminveriset (oma sivu)
Kylmäveriset (oma sivu)
Risteytykset
Yleishevoset

Risteytystyypit

Risteytystyyppejä on 5: hunter, hack, cob, ratsuponi ja pooloponi. Nämä eivät ole varsinaisia rotuja, koska niitä jalostetaan vain tietyn käyttötarpeen mukaan ja alueelliset vaihtelut voivat olla melko suuriakin. Näiden jalostukseen käytetään usein muiden rotujen edustajia.

Hunter

Yleisrodut

On olemassa muutama rotu, joista alituiseen on epäselvyyttä onko se poni, kylmäverinen vai lämminverinen. Tällaisia ovat mm. suomenhevonen ja dölehevonen, jotka englantilaisen jaottelun mukaan ovat lämminverisiä, mutta mannermaisen jaon mukaan kylmäverisiä. Muita samankaltaisia rotuja ovat torinhevonen ja latvianhevonen.

Islanninhevonen, vuonohevonen ja haflinger puolestaan jakavat mielipiteet siitä, ovatko ne poneja, kylmäverisiä vai kenties lämminverisiä. Myös puolalaiset konik ja huzul ovat siinä rajoilla ovatko ne poneja vai pieniä kylmäverisiä, mutta useimmiten ne kuitenkin luetaan poneiksi.

Yhteistä näille kaikille roduille on niiden monikäyttöisyys. Niitä voidaan käyttää ratsuina, työhevosina ja valjakkohevosina, suomenhevosta ja dölehevosta myös ravureina.


Pelin Sävel, kuvan antanut käyttöön Tanja Ukkonen
Suomenhevonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-09-30
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon