Emerycja GA VH12-100-0010
muistosivu, kuollut 26.11.15


© M. Stazsalek
  • Virtuaalihevonen
  • Nimi: Emerycja GA "Emma"
  • Sukupuoli: tamma
  • Rotu: wielkopolski
  • Syntynyt: 01.02.2010 VHKR
  • Väri: ruunikko
  • Säkäkorkeus: 165 cm
  • Omistaja & maahantuoja: Ionic / S VRL-00329
  • Painotus: esteratsu
  • Koulutus: re 150 cm, ko vaB

Luonne

Emmaa yritettiin nuorempana valmentaa kisakentille, estesuvusta kun polveutuu. Aluksi se sujuikin ihan kivasti, mutta vaatimusten kasvaessa yhdessä treeni- ja ruokintamäärien kanssa Emmasta tuli todella vaikea käsitellä. Kaura ja muut väkirehut nousivat päähän ja Emma sinkoili sinne tänne kuin kofeiinia vetänyt orava. Kyllähän se hyppäsi hyvin ja korkealle, mutta ratsastus ja muu käsittely oli vaikeaa, jopa vaarallista. Sitten alkoi maha reistailla, ei vissiin kestänyt treenaamisen aiheuttamaa stressiä ja ei sitä ruokintaakaan oikein saatu kuntoon. Vähemmillä väkirehumäärillä energia ei riittänyt ja treeni ei maistunut.

Ongelmat loppuivat kertaheitolla siihen kun Emma siirrettiin kavereiden kanssa laitumelle oloneuvokseksi. Entisestä pököpäästä kuoriutui varsin mukavatapainen tammanmussukka, joka ei turhia kohella ja jaksaa aina olla seurallinen. Ero treeni-Emmaan on kuin yö ja päivä. Kaikista ei vain tule kisahevosia, vaikka kapasiteettia olisi kyllä riittänyt. Ja siitostammana Emma on erinomainen, koskaan ei ole ollut ongelmia tiinehtymisen, synnytyksen, imettämisen tai muun kanssa.

Nykyisin Emmalla ratsastellaan vain huvikseen, ei tavoitteellisesti. Pääosa liikunnasta hoidetaan maastolenkeillä, joskus rennommilla, joskus vauhdikkaammilla. Ikiluotettava tamma on maastossa oivallista seuraa nuoremmille kuumakalleille ja arkajaloille. Joskus hypitään jotain pieniä maastoesteitäkin. Kentällä ratsastettaessa Emma on välillä vähän laiska, mutta pääasiassa ihan kuuliainen.

Kisat

PVM
LAJI
LUOKKA
JÄRJESTÄJÄ
SIJOITUS

Astutukset

PVM
NIMI
SKP
VÄRI
ROTU
ISÄ
MUUTA
24.5.11
Edyta Ion
tamma
trn
wielkopolski
Brohim v.d. Djoehem
-
15.5.12
Nadzieja Ion
tamma
rn
wielkopolski
Brohim v.d. Djoehem
varattu
2.1.13
Felicjan Ion
ori
rn
wielkopolski
Róza Felix
-
10.9.15
Zuraw Ion
tamma
rn
wielkopolski
Efektor GA
-
10.10.15
Indukcyjność Ion
ori
rn
wielkopolski
Indukz GA
-
10.11.15
Muzyka Ion
tamma
rn
wielkopolski
Nowy Rockow GA
-

Sukutaulu / Pedigree

Miecz EVM
167 cm, rn
Milezcy EVM
166 cm, m
Bejwirka EVM
162 cm, rn
Esencja EVM
164 cm, rt
Jedyzon EVM
167 cm, rt
Emerslawa EVM
165 cm, rt

Sukuselvitys

Emman isä Miecz ei ole siitosoriina sieltä suosituimmasta päästä, vaikka olikin aikoinaan kohtuullisen hyvä esteratsu. Sillä kilpailtiin pääasiassa 140 sentin luokkia, vaikka muutaman kerran se osallistui myös korkeampiin luokkiin kohtuullisella menestyksellä. Näyttävimmät voitot kuitenkin jäivät saamatta ja kun se ei kantakirjauksessakaan saanut erityisen hyviä pisteitä, ei se koskaan saanut kovin suuria tammamääriä. Varsat ovat kuitenkin kautta linjan olleet hyviä este- ja kenttähevosia.
Isänisä Milezcyn kisauran pilasivat jalkavaivat. Siitä huolimatta se astui aika paljon tammoja, sillä sen suku oli hyvä, rakenne suorastaan erinomainen ja liikkeetkin ihan mukiinmenevät. Se jätti kivoja varsoja noin pääpiirteissään ja nykyisin se on suosittu nimi nimenomaan emänisänä. Sen varsoista ei kuitenkaan löydy yhtään erityisen suosittua siitosoria.
Isänemä Bejwirka ei ollut mikään rakennekukkanen, se oli itse asiassa aika romuluinen tamma. Siitä huolimatta se liikkui hyvin ja hyppäsikin kivasti. Bejwirka varsoi neljä varsaa, kaikki hyvärakenteisesta Milezcystä ja Miecz on niistä nuorin. Muut varsat ovat pärjänneet kohtalaisesti esteradoilla.

Emä Esencja menestyi varsana irtohypityksessä ja vähän myöhemmin ikäluokkakilpailuissa hyvin, sen hyppytyyliä kehuttiin ja siitä povattiin tulevaisuuden tähteä esteradoille. Mutta kuten tyttärensä, ei Esencjankaan pää kestänyt treeniä ja kilpailemista, tamman maha oireili ja lopulta kisaura päätettiin vaihtaa siitostamman tehtäviin. Siitoksessa Esencja menestyi hyvin, se on synnyttänyt kahdeksan varsaa, joista moni on pärjännyt esteillä hienosti.
Emänisä Jedyzonin suvusta löytyy aika paljon täyttä verta ja se näkyi oriin käytöksestä: se oli kuuma ja hankala käsitellä. Hypätä se osasi ja välillä menestyikin hienosti, mutta toisinaan kisat tärvääntyivät yleiseen riekkumiseen. Jalostuksessa se on jättänyt vähän, mutta kohtalaisen hyviä varsoja erityisesti rauhallisista tammoista.
Emänemä Emerslawa oli juuri tällainen rauhallinen tamma, jolla ei kilpailtu missään lajissa näyttelyitä lukuunottamatta. Se on suvultaan arvokas ja eleli koko elämänsä siitostammana. Niin se ehtikin jättää 13 varsaa. Näistä varsoista löytyy vähän joka lajin urheiluhevosta, on este- ja kenttähevosia, koulujyrää ja onpa yksi pärjännyt korkealla tasolla valjakossakin.


Luotu 4.6.2010
© Ionic 2010
Layout & kuva: S.T. & V.R.