Ravurit   

Metropolija VOrYo-003
muistosivu, kuollut 29.5.2006

© M. Astahov / Khrenovskoy
  • Nimi: Metropolija "Metro"
  • Sukupuoli: ori
  • Rotu: orlov-ravuri
  • Syntynyt: 21.5.2004 (VHKR)
  • Ikä: 17 vuotta (21.10.)
  • Väri: kimo
  • Säkäkorkeus: 162 cm
  • Omistaja & maahantuoja: Ionic
  • Painotus:
  • Koulutus: ko heA, re 120 cm
  • Name: Metropolija
  • Gender: stallion
  • Breed: Orlov trotter
  • Foaled: 21st May 2004
  • Age: 17 years
  • Color: gray
  • Height: 162 cm
  • Owner & importer: Ionic
  • Specialization: -

Luonne

Huolimatta siitä, että Metro on rodultaan orlov-ravuri ja että sen suvusta löytyy erittäin hyvinkin pärjänneitä ravureita, ori itse ei ole koskaan radoilla juossut. Se on opetettu kyllä kärryjen eteen, mutta enimmäkseen se on toiminut ratsuna ja vetämässä suurempia kulkuvälineitä kuin ravikärryjä: rekeä, vaunuja, jopa vankkureita. Metro onkin tyypiltään enemmän voimakas vetohevonen kuin äärimmäisen nopea ravuri, en siis ihmettele, jos sitä ei koskaan ole radoille viety.

Metro osaa käyttäytyä kuin herrasmies, kyse on siis erittäin hyvätapaisesta oriista. Se on elänyt suuressa siittolassa ja tottunut siihen, että muita hevosia, tammoja ja oreja on koko ajan lähettyvillä eikä se niistä välitä. Ihmisistä se sen sijaan pitää, ainakin tutustumisen jälkeen, aluksi se oli vähän epäluuloinen minuakin kohtaan mutta nykyisin se hirnahtaa minulle korvat hörössä. Harjattaessa tai varusteita puettaessa se ei kehittele mitään kepposia vaan toimii kuin ihmisen mieli. Pesukarsina on Metron lempipaikka alkuarastelun jälkeen, se pitää pesemisestä ja yleisestikin veden kanssa loiskuttelusta, joten pesijän kannattaa varautua kastumiseen.

Metro on melko haasteellinen ratsastettava, varsinkin jos ei ole hirveästi tottunut käyttämään painoa apuna ratsastettaessa. Pelkillä ohja- ja pohjeavuilla siitä ei saa irti oikein mitään, mutta kun saa sen painon mukaan tukemaan muita apuja, ori on todella, todella upea kouluratsu. Sitä katsellessaan ei oikeasti uskoisi, että kyse on ravurista. Vielä kun saisi sen kulkemaan hienosti omassakin ohjauksessa, niin hyvä olisi... Esteitäkin tuo hyppää varsin mukavannäköisellä tekniikalla ja korkealta.

Kisat

PVM
LAJI
Luokka
JÄRJESTÄJÄ
SIJA
19/05/05
Kenttä (FVP)
heB-100-110
Sinuhe
44/80

Astutukset

PVM
TAMMA
VARSA
?
Reine-Des-Prés
Enetropolija RDN, 1.19,5aly
?
Estetika
Edviga RDN, 1.17,8ake
?
Peruschka RDN
Ekov RDN
30/11/05
Karelija III
Mihail Iostream
19/03/06
Karelija III
Kryzanka Iostream
05/05/06
Zivanka Iostream
Zhanna Iostream
(siemennetty pakasteella)
Jelizavéta
t. Rjazán Meduza

Sukutaulu

 
Magnaat EVM, 1.15,2a Manikur EVM, 1.18,0 Mikrob EVM, 1.15,6
Napliva EVM, ei enn
Palastra EVM, 1.20,9 Zapanja EVM, 1.18,9
Palestina EVM, 1.29,0
Infanta EVM, ei enn Garantij EVM, 1.20,8 Gephyr EVM, 1.27,3
Mipija EVM, 1.33,6
Iponaz EVM, ei enn Indeks EVM, ei enn.
Metopa EVM, ei enn.

Sukuselvitys

Metron isä Magnaat oli varsinainen kohuori Venäjän ravimaailmassa. Hohtavan valkoinen ori juoksi paljon kilpaa keski-Euroopassa ja menestyikin ihan kivasti. Magnaat ei ollut mikään varsinainen lyhyiden matkojen hevonen, mutta sitäkin parempi stayeri. Lisäksi se polveutuu varsin harvinaisesta sukulinjasta, joten se oli siitosoriinakin suosittu. Magnaat on jättänyt muutamia ihan kohtalaisia varsoja, mutta kaiken kaikkiaan varsojen taso on varsin kirjavaa, jos sitä oli myös Magnaatin astumien tammojenkin laatu.
Isänisä Manikur oli sellainen keskikastin ravuri, jonka kilpaura oli melko lyhyt, vain 15 starttia 4-5-vuotiaana. Se sai kuitenkin jalostusoikeuden, mutta astui vain vähän tammoja. Magnaat on ehdottomasti paras sen jälkeläisistä.
Manikurin isä Mikrob oli yksi aikansa huippuhevosia vaikka sen ennätys onkin nykymittapuun mukaan varsin vaatimaton huippuhevoselle. Mikrobin aikana se oli kuitenkin kelpo lukema. Mikrob kuitenkin jossain määrin epäonnistui siitoksessa, sen varsoista parhaat ovat tamma Vysetka (14,5a - 15,0) ja ori Tomak (13,9a - 17,3).
Manikurin emä Napliva on kilpailematon tamma, jonka historia on muilta osin tuntematon, mutta 9-vuotiaana se joutui valtion omistukseen erään eläinrääkkäys-tapauksen jäljiltä. Tamma oli heikossa kunnossa ja aliravittu, mutta toipui tästä ja toimi siitostammana sekä lasten ratsuna. Manikur on sen ainoa raveissa kilpaillut orivarsa, neljästä varsasta vain Manikuria vuoden nuorempi tamma on suorittanut koelähdön hyväksytysti.
Isänemä Palastra ei ollut sekään mikään huippuhevonen, mutta pärjäili kohtalaisesti varsinkin pidemmillä matkoilla. Sen suku on muutenkin tunnettua stayereiden periyttäjinä. Palastra starttasi yhteensä 46 kertaa ja se hylättiin vain kerran laukkojen takia, joten se oli hyvin luotettava. Tosin on huomattavaa, että tamma starttasi ensimmäisen kerran vasta 5-vuotiaana.
Palastran isä Zapanja on, kuten sanottua, melko tunnettu pitkän matkan juoksijoiden periyttäjänä ja itsekin se pärjäili parhaiten kahdella tai kolmella kilometrillä. Palastran tavoin se oli myöhään kehittyvä, koelähdön se juoksi tosin 3-vuotiaana, mutta pysytteli pois radoilta 6-vuotiaaksi asti. Mutta niinpä se kilpailikin 14-vuotiaaksi asti.
Palestina ei ollut varsinainen kilparavuri, se starttasi koelähdön lisäksi vain yhden ainoan kerran, josta tuloksena on sen vaatimaton ennätys 1.29,0. Se kuitenkin polveutuu suhteellisen hyvästä suvusta, joten sitä käytettiin paljon siitokseen, Palestinalla on yhteensä 15 varsaa, joista 12 on startannut raveissa. Joukossa on muutamia menestyneitäkin hevosia, kuten ori Krysztophal (enn. 1.14,6, 16: 12-1-0-1), ruuna Zsunov (enn. 1.13,5, 41: 7-11-10-5) ja ori Kontakta (enn. 1.15,8, 22: 10-3-2-3). Myös Palestinan varsoissa oli paljon hyviä stayereita.

Metropolijan emä Infanta ei ole koskaan kilpaillut ravurina vaan on poikansa tavoin ollut ratsuna ja vetänyt mitä erikoisempia kulkuvälineitä. Se oli nuorempana kiertelevän tivoliryhmän omistuksessa ja toimi luotettavana huviajeluhevosena, mutta jalkansa loukattuaan se siirtyi yksityiselle omistajalle siitostammaksi. Infanta varsoi useista eri rotuisista oreista, Metropolija on sen ainoa puhdas orlov-varsa. Mainitsemisen arvoisia varsoja lienevät kuitenkin ruuna Ritmikal, jonka isä oli puoliveriori ja joka pärjäsi hollantilaisen omistajansa kanssa valjakkoajossa sekä tamma Indukts, joka on kilpaillut melko menestyksekkäästi kenttäkilpailuissa, sen isä oli täysiverinen.
Infantan isä Garantij oli ravurina melko epäonnistunut, se yleensä tuhrasi startit laukkoihin, mutta sai sentään ennätyksen 20,8. Siitoksessa sitä ei ymmärrettävästi käytetty kovin paljoa, infantan lisäksi sillä on neljä tai viisi muuta varsaa, joista ei yksikään ole startannut raveissa.
Garantijin isä Gephyr oli varsin mitään sanomaton keskikastin ravuri, joka starttasi muutamia kertoja vuodessa, laukkasi melko usein, ei voittanut ainoatakaan lähtöä vaan paras sijoitus on kolmas sija. Se ruunattiin kuuman luonteen takia 7-vuotiaana, siihen mennessä se oli ehtinyt jättää ainoastaan Garantijin.
Garantijin emästä Mipijasta povattiin suurempaakin tähteä, se oli sentään kovasukuinen tamma ja pääsi huippuvalmentajan hoiviin. Sitä valmennettiin hitaasti ja huolella, koelähtöön se ilmoitettiin 4-vuotiaana, se selvitti sen kunnialla, voitti ensimmäisen oikean lähtönsä ja sen jälkeen loukkasi jalkansa niin pahoin, että kisaura jäi sikseen. Tamma sai jo teurastuomion, mutta sen ostikin yksityinen omistaja, joka sai jalan kohtalaiseen kuntoon, muttei niin hyvään, että tamma olisi radoille voinut palata. Mipijalle kaavailtiin siitostamman uraa ja sopiva orikin oli valittu jo valmiiksi, mutta samalla tallilla asuva Gephyr ehti ensin: Garantij on Mipijan ensimmäinen varsa ja puhdas vahinko. Garantij oli siis pettymys ravurina, mutta muut Mipijan varsat ovat pärjänneet paremmin. Niillä tosin kaikilla onkin parempi isä kautta linjan. Parhaat varsat ovat tammat Miranel (enn. 18,7, 112: 24-25-12-5) ja Kina (enn. 17,9, 41: 15-4-19-8).
Emänemä Iponazin ja sen vanhempien historia on pääosin tuntematon, ne eivät ole startanneet raveissa eikä niillä ole startanneita jälkeläisiä.


Luotu 21.12.2004
© Ionic 2004
Layout & kuva: S.T. & V.R.