Vippos nro 01-2011

Lännen tuulia: Mitä on rotu virtuaalimaailmassa?

Joillakin maailman hevosroduilla on suljetut kantakirjat, mikä käytännössä merkitsee, että ollakseen kyseisen rodun edustaja, hevosen molempien vanhempien tulee olla saman rodun hyväksyttyjä edustajia. Mutta mitä tapahtuu, kun puhumme avoimien kantakirjojen roduista?

Vaikka tämänkertainen aiheeni onkin täysin sovelluskelpoinen hyvin monenlaisiin rotuihin, pääesimerkkini käsittelee usein lännenratsuroduiksi miellettyjä rotuja puhtaasti oman tietopohjani vuoksi. Esimerkkini asia on erittäin vaikea ja monimutkainen, mutta toivon, että sen jaksaa lukaista läpi. Esimerkin on vain tarkoitus esittää asia, josta on vaikea puhua ilman, että ymmärtää edes osan aiheen takana olevasta mahdottomasta monimutkaisuudesta.

Lähtökohtaisesti ongelma syntyy virtuaalimaailman puutteista. Meillä ei ole lainkaan rotumääritelmiä hallinnoivia järjestöjä tai elimiä. Nyt joku huutaa "VRL!", eikö niin? Väärin. Ensinnäkään VRL ei ole toiminnassa. Toisekseen, se ei millään tasolla ota kantaa siihen, mitä ominaisuuksia vaaditaan vaikka tanskalaiselta puoliveriseltä. En muista, tai edes tiedä, katsotaanko hevosta rekisteröidessä esimerkiksi syntymämaata tai kasvattavan tallin sijaintia. Jos katsotaan, pitäisi kaikkien saksalaisia puoliverisiä sijaitsevien tallien olla Saksassa ja niin edelleen. Veikkaisin, että tällaisen asian valvominen on täysin mahdotonta. Kaiken huipuksi on olemassa virtuaalitalleja, joita ei ole sidottu mihinkään oikean maailman valtioon, eikä sitä halutakaan tehdä.

Shetlanninponien, arabien tai lähes minkä tahansa niinsanotun alkuperäisrodun kasvattajalle tai harrastajalle tällä ei ole yhtään mitään merkitystä. Shetlanninponi on shetlanninponivanhemmista, vaikka voissa paistaisi.

Risteytyksistä puhtaisiin rotuihin: esimerkki

Rotuasian vaikeuden ymmärtää ehkä parhaiten tästä (yksinkertaistetusta) esimerkistä. Taustatiedoksi tarvitaan seuraavaa:

  • quarterhevonen (QH) on quarterhevosen ja quarterhevosen jälkeläinen
  • appendix quarter horse on quarterhevosen ja englannintäysiverisen (TB) jälkeläinen
  • paint-hevonen (PH) on paintin ja paintin jälkeläinen TAI paintin ja quarterin jälkeläinen TAI paintin ja englannintäysiverisen jälkeläinen TAI kahden quarterhevosen (kirjava) jälkeläinen
  • quarterponi (QP) on quarterponin ja quarterponin jälkeläinen TAI quarterponin ja quarterhevosen jälkeläinen TAI kahden quarterhevosen jälkeläinen

    Nyt tulee ensimmäinen vaikea asia. Ennen quarterhevosjärjestön (AQHA) rekisteriin pääsivät ainoastaan tietyn säkäkorkeuden ylittävät hevoset, joilla ei ollut valkoisia merkkejä tiettyjen rajojen ylitse tai joiden väri ei ollut mikään erikoisväri, esimerkiksi cremello. Nämä säännöt on nykyään kumottu, pitkälti DNA-testauksen kehittymisen ja halpenemisen myötä.

    Mitä sitten näille hylätyille hevosille tapahtui aikaisemmin? Minimikorkeuden alittaville hevosille perustettiin oma rekisterinsä ja näin syntyi oma rotunsa, quarterponi. Rajojen ylittäviä valkoisia merkkejä tai erikoisvärisiä hevosia rekisteröitiin painteiksi, paint-hevosjärjestöön, APHAan.

    Entä kun säännöt kumottiin? Quarterponit voitiin tuplarekisteröidä poniksi (AQPA) ja hevoseksi (AQHA). Kirjavat ja erikoisväriset voitiin rekisteröidä quarteriksi (AQHA) ja paintiksi (APHA). Tuplarekisteröinti aloitettiin ensimmäisestä puhtaasta risteytyksestä, joka ei ollut AQHAan kelpaava. Näissä edetään polvi kerrallaan kohti nykyaikaa, joten teoreettisesti (ja varmaan myös käytännössäkin jossain määrin) jalostuskäytössä on yhä paintteja, jotka ovat oikeasti quarterhevosia. Ja näin siis tuplarekisteröityjä hevosia tulee vieläkin jossain määrin.

    Miksi tämä on tärkeää? Lähinnä siksi, että tämä muuttaa radikaalisti aikaisemmin esittelemääni listaa siitä, mikä on QH, PH tai QP. Nykyään QH voi olla siis myös hevosen ja ponin risteytys tai paintin ja quarterin risteytys, sillä edellytyksellä, että poni tai paint on tuplarekisteröity myös quarterhevoseksi. Quarterhevonen voi myös olla kirjava tai erikoisvärinen, esimerkiksi cremello. Paint ei voi enää olla kahden quarterhevosen jälkeläinen, oli väri mikä hyvänsä.

    Ongelma 1: Tuplarekisteröinti virtuaalimaailmassa ei ole mahdollista, vaikka jollakin kirjavalla yksilöllä saattaakin olla puhdas quarterhevosten suku takanaan (evm todennäköisesti). Ratkaisu 1: Ei se tosin ole millään tasolla tarpeellistakaan, koska paintit on paintteja, quarterit quartereita.

    Sitten siirrymme toiseen vaikeaan asiaan, appendix-hevosiin. Quarterhevosella on avoin kantakirja englannintäysiverisen kanssa. Tämä tarkoittaa, että täysiveristä saa risteyttää rotuun laajentamaan geenipohjaa.

    Appendix-hevonen on aidon quarterhevosen (QH) ja englannintäysiverisen ensimmäisen polven risteytys. Sana "appendix" tulee siitä, että nämä risteytykset rekisteröidään quarterhevosrekisterin liiteosaan (= "appendix"). Appendix-hevosta ei siis voi risteyttää minkään toisen hevosen kanssa, jos halutaan millään tasolla rekisterikelpoinen varsa.

    Miten sitten quarterhevosten sukutaulussa on aina välillä täysiverisiä? Tähän kysymykseen vastauksena on tekstin toinen vaikea asia: appendix-quarterhevosen pystyy rekisteröimään oikeaksi quarterhevoseksi (QH), mikäli se täyttää quarterhevosen rakennekriteerit ja suorituskriteerit. Tällaisen entisen appendix-hevosen jälkeläiset ovat samaan tapaan quartereita (toinen vanhemmista qh), paintteja (toinen vanhemmista paint) tai appendix quartereita (toinen vanhemmista täysiverinen).

    Ongelma 2: Miten saadaan appendix "oikeaksi" quarteriksi?
    Ongelma 2a: Kukaan ei määrittele tai valvo rotujen rakennekriteerejä. Miten ne siis voisi täyttää?
    Ongelma 2b: Kukaan ei määrittele tai valvo suorituskriteerejä. Miten siis osoittaa, että hevonen on riittävän kyvykäs?
    Nykyinen ratkaisu 2: Älä risteytä quarteriin täysiveristä ja jätä yksi keskeinen ominaisuus kokonaan huomioimatta.
    Unelmaratkaisu 2: Asian määrittelee ja sitä valvoo rotuyhdistys tai -järjestö. Hevosen suorituskyky ei perustu puhtaaseen arpatuuriin, vaan hevosen ja sen vanhempien ominaisuuksiin.
    Oikea ratkaisu 2: ??

    Tässä on ollut paljon hankalaa asiaa. Miksi siis alussa kerroin tämän olleen yksinkertaistettu esimerkki? En kai valehdellut? Valitettavasti en. Tässä ei otettu huomioon kuin noin viimeiset 10 vuotta mainittujen rotujen ja rekisterien kehitystä. En huomioinut quarterponien "mikä näyttää quarterilta" -sääntöä. Oikeasti quarterponiksi voi rekisteröidä myös quarter-verettömän ponin.

    Enkä koskenut appaloosiin pitkällä tikullakaan. Niille on omat risteytyssääntönsä, kuten painteillekin. Todellisuudessa myös quarterhevosten suvuissa esiintyy appaloosia. Suhteellisen kaukana, mutta esiintyypä kuitenkin. Tämä johtuu siitä, että appaloosien värigenetiikka on huonosti tunnettua ja AQHA on historiassaan ottanut rekisteriin yksivärisiä appaloosa-perintäisiä (ts. andalusialaisista polveutuvista kirjavista vanhemmista) hevosia. Joskus tiikerinkirjavuus onkin sitten palautunut yhden tai useamman polven päässä ja kuinkas sitten kävikään...

    Lisäksi rekisteröintiasioissa en kiinnittänyt mitään huomiota APHAn tai AQPAn omiin kriteereihin. Ja vielä yhtenä lisäyksenä se, että myös puhtaita täysiverisiä on rekisteröity APHAan, lähinnä väriseikkojen vuoksi. Ymmärrätte varmasti mitä se tarkoittaa taustatietolistan valossa.

    Esitetyn seuraukset virtuaalimaailmassa

    Koska tuplarekisteröinti on mahdotonta, virtuaalimaailmassa ei voi lisätä quarterhevosiin kirjavaa väriä risteyttämällä quarterin ja paintin. Tämä on rotumääritelmän vastaista kaikilla mahdollisilla säännöillä, ikään ja aikaan katsomatta.

    Englannintäysiverisen esiintyminen suvussa on joko sallittua tai ei viimekädessä jokaisen hevosenomistajan ja kasvattajan mielipiteen mukaan. Kenelläkään ei ole valtuuksia sanoa, että ei kelpaa, mutta kukaan ei voi myöskään sanoa kattavasti, että kelpaa.

    Virtuaalimaailmassa on yhä elossa sellaisia quarter- ja paint-sukuja, jotka ovat kehittyneet ennen kuin quartereille sallittiin kaikki värit. Näiden oikea periytyminen (ovatko paintit siis puhtaita quartereita väärin värein, täykkäriristeytyksiä vai puhtaita paintteja) voidaan siis kyseenalaistaa nykytiedon valossa. Toisaalta: näistä vanhoista quarter-suvuista ei enää uskottavasti tehdä kirjavia jälkeläisiä.

    Se, että quarteria sekoitetaan paintiin, on tietysti täysin sallittua. Voimme vain kysyä onko se tarpeellista ja jos, niin missä määrin.

    Virtuaalimaailmassa nykyisellään paintin ja quarterin erottaa vain väri ja suku (molemmilla roduilla on omia linjojaan), joten miksi lähteä risteyttämään? Periaatteessahan perinteisen virtuaalimaailman käsityksen mukaan quarter ja paint ovat toisiaan erittäin lähellä niin rakenteeltaan kuin temperamentiltään, joten tällaisia syitä asialle ei pitäisi olla.

    Lisäksi quarterin (yksivärinen) lisäys paint-kantaan heikentää AINA värin periytymistä! QH+PH -risteytyksestä tulee aina todennäköisemmin yksivärisiä varsoja (breeding stock paint), mikä taas heikentää jalostuseläimen arvoa. Kasvatus puolestaan on virtuaalimaailman kantavia voimia, joten miksi antaa itselleen huonommat lähtökohdat heti kättelyssä?

    Quarterponien risteyttäminen puolestaan on aikatavalla käymätön sarka. Quarterponien kasvattajia ei juurikaan ole ja puhtaita qhp x qhp -sukuja harvemmin näkee yli yhden polven mitalta. Quarterponien rotutyypikkyyden saavuttamiskeinosta (ie. sattuma, qh-periytyminen) ei yleensä todeta halaistua sanaa. Toisaalta taas ponikokoisia quarterhevoseksi rotunimettyjä hevosia on useampiakin.

    © Stina, salidsbury@gmail.com

  • © Sirpa 2010, vtionic(at)gmail.com
    Tiedosto luotu 2010-11-17
    Vippos on käsittelee täysin virtuaalisia hevosia ja kaikki sivuilta löytyvä on mielikuvituksen tuotetta
    This site is a part of horse SIM-game, nothing described on this site should not take as a real-life information