Vippos nro 11-2010

Ikääntymissysteemit

Harva käyttää virtuaalimaailmassa nykyisin enää reaali-ikääntymistä, ts. sitä että virtuaalihevonen ikääntyy samaan tahtiin reaalimaailman kanssa. Monelle tämä on aivan liian hidas tahti ja valmista halutaan nopeammin, varsoja maailmalle, hevosia kisaikään ja myös vanhempaa polvea pois jaloista. Ajan mittaan on kehitetty erilaisia "kalentereita", joiden mukaan virtuaalihevoset ikääntyvät reaalimaailmaa nopeammin. Näistä puhutaan yleensä nimillä ikääntymissysteemit. Esittelen tässä yleisimmin käytetyt systeemit.

VHKR

VHKR on näistä ikääntymissysteemeistä nopein ja vanhin. Se luotiin jo joskus 2000-luvun ensimmäisinä vuosina. VHKR on lyhenne sanoista VirtuaaliHevosKannan Rajoitus ja minua hävettää tunnustaa, etten muista enää itse, mitä muuta tuo VHKR tarkoitti. Siinä oli mukana muitakin toimintoja kuin vain ikääntyminen, mutta ne ovat kaikki jääneet historian hämäriin ja vain ikääntymissysteemi on jäljellä. VHKR oli jossain vaiheessa lähestulkoon ainoa ikääntymissysteemi ja suosio oli sen mukainen. Myöhemmin monet ovat halunneet hieman hidastempoisempaa harrastamista ja kehittäneet kilpailijoita VHKR:lle.

VHKR on hyvin yksinkertainen, siinä virtuaalihevonen vanhenee vuoden yhdessä reaalikuukaudessa. Jos hevonen on syntynyt 3.6.2008, se täyttää yhden vuoden 3.7.2008 ja 2.6.2010 se on 24 vuoden ikäinen. Tammojen kantoaika on 3 viikkoa (21 vrk), varsat vieroitetaan kahden viikon kuluttua syntymästä ja tamman voi astuttaa uudelleen 3 päivän kuluttua varsan syntymästä. VHKR:n huono puoli on sen nopeus, virtuaalihevonen ikääntyy syntymästä miltei ikälopuksi kahdessa reaalivuodessa eikä se anna paljon armoa hevosenomistajan taukoiluille.

VARL

Minulle ei valitettavasti ole selvää, mistä lyhenne VARL tulee. Se on hieman VHKR:ää hitaampi, siinä yksi virtuaalivuosi kestää 48 päivää, se on jakautunut 12 VARL-kuukauteen, joista jokainen kestää 4 päivää. Yksi reaalipäivä vastaa VARLissa siis noin yhtä viikkoa. Tamman kantoaika on 44 päivää ja varsa vieroitetaan emästään 24 päivän kuluttua syntymästä.

VARLin ainoa ongelma on sen jonkinasteinen monimutkaisuus. Sen noudattaminen vaatii päivien laskemista tarkalleen ja monet sitä noudattavat ovatkin kirjanneet hevostensa sivuille yksilölliset ikääntymiskalenterit. VARL ei anna juuri mahdollisuuksia ikääntymisen muokkaamiseen tarpeen mukaan.

VAI

VAI eli vuodenaikaikääntyminen on huomattavasti VARLia ja erityisesti VHKR:ää hitaampi, siinä reaalivuosi jaetaan neljäksi virtuaalivuodeksi. Virtuaalivuosi kestää siis noin 13 viikkoa, "noin" siksi että vuodessa eivät viikot mene tasan, yksi reaalivuosi kestää 52 viikkoa ja yhden päivän, karkausvuonna 52 viikkoa ja 2 päivää. Hevonen kuitenkin ikääntyy yhden vuoden aikana neljä vuotta ja virtuaalihevonen elääkin helposti yli 5 reaalivuoden ajan. Se ehtii tänä aikana ikääntyä 20-vuotiaaksi. Tamman kantoaika on VAI:ssa 11 viikkoa ja vieroitusaika noin 6-7 viikkoa.

CAS

CAS (Central Ageing System) on laukkajaoksen kehittämä ikääntymissysteemi erityisesti laukkamaailmaa varten. Siinä yksi virtuaalikuukausi kestää viikon, virtuaalivuosi on siis 12 viikon pituinen. Tamma kantaa varsaa 11 viikkoa ja vieroitusaika on 6 viikkoa. Se on siis miltei yhtä verkkainen kuin VAI.

Toisin kuin muut, CAS ei kuitenkaan ole ns. hevoskohtainen vaan sillä on oma kalenterinsa. CAS-vuoden ja kuukaudet vaihtuvat kaikilla sitä noudattavilla samaan aikaan. CAS-kalenteri alkoi vuodesta yksi 4.12.2006 ja 15.11.2010 alkaa CAS XVIII-vuoden (CAS 18) maaliskuu. Täydellinen CAS-kalenteri päivämäärineen löytyy mm. Pinkin sivuilta.

Kaikki CAS II-vuonna syntyneet hevoset täyttivät 2 vuotta CAS IV-vuoden alussa, kuten reaalimaailman laukkahevosetkin tekevät eivätkä suinkaan omien syntymäpäiviensä mukaan. Tämä on hyödyllistä laukkakilpailutuksen kannalta, mutta tietysti kaikkien varsojen syntymäajat pyritään tähtäämään CAS-vuoden alkuun, jolloin ne ovat myöhemmin samana vuonna syntyneitä ikätovereitaan kehittyneempiä. Näin toimitaan myös reaalimaailmassa. Toinen CASin hyöty on se, että ikäluokkakilpailujen järjestämisessä on jotain järkeä, koska kilpailevat hevoset eivät ikäänny miten sattuu ja milloin sattuu. LJ tai laukkamaailma yleensä ei vaadi kuitenkaan CASin käyttöä, vaikka iso osa ihmisistä sitä käyttääkin. Itse olen kilpailuttanut VHKR:n mukaisesti ikääntyviä hevosia hyvällä menestyksellä.

Reaali-ikääntyminen

Reaali-ikääntyminen on juuri sitä, mitä se sanookin: virtuaalihevonen ikäntyy reaaliajassa, vuoden vuodessa, kantaa yksitoista kuukautta ja vieroitetaan puolen vuoden ikäisenä. Virtuaalimaailman alkuhämärissä tämä olikin yleisesti käytetty, ennen VHKR:n keksimistä todennäköisesti ainoa metodi. Tuolloin kuitenkin leijonanosa hevosista oli keksittyjä ja niiden syntymävuodet saattoi merkitä kauaskin menneisyyteen, jotta saatiin hevosista aikuisia. Ilmeisesti jalostustoiminnan alkaminen kuitenkin sai ihmiset miettimään ikääntymistä tarkemmin.

Reaali-ikääntymisen ehdoton plussapuoli on täydellinen kiireettömyys, reaalitahdissa ikääntyvien virtuaalihevosten omistajien ei todellakaan tarvitse stressata siitä, että hevonen lojuu tallissa, ikääntyy eikä sitä käytetä mihinkään. Ja onhan se toki myös hyvin yksinkertainen ja selkeä menetelmä. Hitaus voi olla myös ongelma ja usein reaalitahtiin harrastavien on vaikeata löytää itselleen ostettavia hevosia, koska kaikki kaupan olevat yksilöt ovat reaalikalenterin mukaisesti vielä ihan varsoja.

Muunnokset

Näistä ikääntymissysteemeistä on olemassa lukemattomia muunnoksia ja yhdistelmiä eikä kukaan kiellä keksimästä omaansa. Virtuaalisia - sivusto tarjoaakin muiden ikälaskurien lisäksi myös YIL:n, yleisen ikälaskurin, jossa voi itse määritellä virtuaalisen vuoden pituuden ja laskea hevosten ikiä ja syntymäaikoja sen perusteella.

Monet nopeuttavat hevosen ikääntymistä varsinkin sen elämän alkupäästä, koska se halutaan nopeasti kisakentille ja siitoskäyttöön. Varsa saattaa ikääntyä syntymänsä jälkeen muutamassa päivässä ja nelivuotispäivän jälkeen se ikääntyy huomattavasti hitaammin. Oma mielipiteeni tällaisesta on jokseenkin negatiivinen omien kokemusteni perusteella. Alunperin käytin Ionicissa nopeutettua VHKR:ää, jolloin hevonen ikääntyi nelivuotiaaksi yhden reaalikuukauden aikana ja sen jälkeen VHKR:n mukaisesti vuoden kuukaudessa. Tämä kuitenkin aiheutti sen, että esimerkiksi 7-vuotiaalla tammalla saattoi olla varsa, jolla silläkin oli jo varsa. Se siis vääristi sukutauluja ja luovuin siitä melko nopeasti. On mielestäni paljon yksinkertaisempaa, jos aika kulkee samaa tahtia kaikilla virtuaalihevosilla (en ala sotkea tähän suhteellisuusteoriaa).

Virtuaalihevosissa on kuitenkin se hyvä puoli, että tarvittaessa niiden ikääntymistä voi muokata milloin haluaa. Monet vanhoja, unohdettuja kasvattejaan henkiin herättäneet ovat turvautuneet tähän. Vuonna 2003 syntynyt, VHKR:n mukaan ikääntyvä hevonen olisi jo yli kasikymppinen, siis täysin irrealistinen ikä hevoselle, mutta virtuaalimaailmassa ikääntymistahtia voidaan rukkailla siten, että tämä hevonen voi vielä olla elossa ja järkevän ikäinen. Pienempiä "ajan venyttelyjä" on ollut tarpeen tehdä silloin kun tallissa on laumoittain ikääntyviä hevosia, joilla on hieno suku muttei jälkeläisiä ja omistajalla on ollut taukoa eikä hän ole ehtinyt teettää hevosilla varsoja.

Haasteet

Ikääntymismetodien moninaisuus on tuonut hankaluuksia virtuaalimaailmaan. Esimerkiksi NJ-näyttelyissä on varsa-luokissa ikärajat ja koska hevosen ikää näyttelypäivänä ei voi aina sivuilta suoraan sanoa tai nähdä, on NJ:n säännöissä nykyisin vaatimus siitä, että osallistuvien hevosten sivuilla täytyy mainita päivämäärät, jolloin hevonen täyttää tai on täyttänyt tietyn vuosimäärän.

Eri ikääntymissysteemien välille voi tulla myös ristiriitoja, kuten mainitsinkin VHKR:n mukaan ikäloppu hevonen on reaalikalenterin mukaan vasta 2-3-vuotias ja reaalitahdissa ikääntynyt 10-vuotias hevonen on antiikkia muiden mielestä. Ostaminen ja myyminen on haastavaa. Lisäksi olen itse ollut joskus huomaavinani, että laukkapuolella on ollut vaikeata myydä muille VHKR:n mukaan ikääntyneitä ja kilpailutettuja laukkahevosia.

Virtuaalimaailmassa ikääntyminen on kuitenkin melko keskeinen tekijä, ilman sitä hevoset eläisivät ikuisesti eikä oikein minkäänlaista sukupolvien kiertoa tapahtuisi, mutta toisaalta on muistettava, että ikääntymiseen ei tule suhtautua ryppyotsaisesti. Ikääntymisen muokkailuja on todennäköisesti tehty aina, ainakin sen jälkeen kun VHKR keksittiin ja tullaan todennäköisesti tekemään jatkossakin, koska se on mahdollista. Reaalimaailmassa aikaa ei voi vetää nenästä, mutta virtuaalimaailmassa voi.

Lähde: Virtuaalisia - sivusto

© Virginia

© Sirpa 2010, vtionic(at)gmail.com
Tiedosto luotu 2010-11-07
Vippos on käsittelee täysin virtuaalisia hevosia ja kaikki sivuilta löytyvä on mielikuvituksen tuotetta
This site is a part of horse SIM-game, nothing described on this site should not take as a real-life information