HEVOSURHEILU: esteratsastus

Mitä on esteratsastus

Estekisoissa on tarkoituksena selvittää esterata mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähin virhepistein. Virhepisteitä saa mm. esteen osan pudottamisesta, enimmäisajan ylityksestä, hevosen kieltäytymisestä, kumoonratsastuksesta ja ratsastajan putoamisesta.

Kisat ratsastetaan suurehkolla kentällä, johon erityinen ratamestari on sommitellut esteradan. Esteiden määrä vaihtelee noin 8 ja 20 esteen välillä ja esteiden korkeus riippuu luokasta. Yleensä luokat ovat 60 sentistä 170 senttiin. Esteissä voi olla myös jonkin verran pituutta. Ainakin esteiden ylimmän osan on oltava irrallinen, joka putoaa kosketuksesta. Arvostelumenetelmät vaihtelevat jonkin verran, joissain versioissa järjestetään uusintoja.


Epigramma SOV
© Tanja Ukkonen

Esteratsastuksen historiaa

Maastossa ratsastettaessa tulee eteen erilaisia luonnon esteitä ja sen vuoksi esteiden ylittäminen on vanha ratsastuksen taito. Nykyisen tyyppinen kentällä tapahtuva esteratsastus on sen sijaan uudempi keksintö. Alunperin laji kehitettiin armeijan käyttöön. Olympialaisissa esteratsastuksessa kisattiin ensimmäisen kerran vuonna 1900, tosin tuona vuonna oli olympialaisten ohjelmassa mukana myös korkeushyppy ja pituushyppy omina lajeinaan.

Esteratsastus Suomessa

Esteratsastus lienee vauhdikkuutensa ansiosta suosituin ratsastuslaji Suomessa.


Eritron
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon