HEVOSURHEILU: islanninhevosratsastus

Mitä islanninhevosratsastus on

Islanninhevosella voi ratsastaa kaikkia ratsastuksen lajeja, mutta varsinaiset islanninhevoskisat pohjautuvat hevosen erikoisaskellajeihin: tölttiin ja passiin. Luokat jaetaan neli- ja viisikäyntiluokkiin sen mukaan vaaditaanko passia vai ei.

Kisoja järjestetään joko ovaaliradalla tai passiradalla. Kouluratsastus suoritetaan normaalilla kouluradalla. Tölttiluokat kisataan aina ovaalilla ja näissä luokissa ratsukon tulee esittää hidasta (työtölttiä) ja nopeaa (lisättyä) tölttiä. 4-käynti V1-luokassa hevosen tulee esittää myös käynti, ravi ja laukka.

Nämä ovat kaikki arvostelulajeja, joissa huomioidaan tahdin säännöllisyys, hevosen muoto, liikkeiden lennokkuus ja oikea tempo.

5-käynti F1-luokka ratsastetaan myös ovaalilla, mutta käynnin, ravin, laukan ja töltin lisäksi ratsukon tulee esittää myös liitopassia. Arvosteluperiaatteet ovat tässä luokassa samat kuin tölttiluokissa.

Passiluokat ovat nopeuslajeja ja ne ratsastetaan 150-250 metriä pitkällä passiradalla. Passikokeessa tuomarit arvostelevat myös siirtymisen passiin ja hidastuksen, mutta muissa luokissa sijat jaetaan aikojen perusteella.

Kouluratsastus on kür-tyyppinen, vapaasti valittava musiikin säestyksellä suoritettava kouluratsastusohjelma, johon tulee kuulua normaalien askellajien lisäksi töltti ja viisikäyntiluokissa tämän lisäksi myös liitopassi.

Laji Suomessa

Suomessa on tuhatkunta islanninhevosta ja niitä myös kasvatetaan täällä. Kilpailutoiminta on SIHYn valvomaa ja Suomessa on 9 paikalliskerhoa, jotka järjestävät kilpailuja ja koulutusta. Suomessa järjestetään vuosittain myös SM-kilpailut tässä lajissa.


Kuva islanninhevosten PM-kilpailuista
Kuvan antanut käyttöön Laura Salo
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-21
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon