HEVOSURHEILU: kouluratsastus

Dressage, Dressyr, Dressur

Mitä on kouluratsastus

Kouluratsastusta sanotaan koko ratsastustaidon perustaksi, eikä syyttä: kouluratsastuksen tarkoituksena on saada hevonen liikkumaan mahdollisimman kevyillä avuilla notkeasti ja tasapainoisesti.

Kilpailuissa ratsastetaan 20m*40m tai 20m*60m tasaisella hiekka- tai nurmikentällä (ratapiirrokset). Tuomarit arvostelevat suoritetut liikkeet hevosen liikkeiden, suorituksen täsmällisyyden ja ratsastajan apujen käytön perusteella. Jokaisesta liikkeestä tuomari antaa 0-10 pistettä ja parhaat pisteet saanut on voittaja. Kouluratsastusluokat jaetaan vaikeustasonsa mukaan helpoista luokista Grand Prix-luokkiin asti. Lisää kouluratsastusluokista.


© Tanja Ukkonen

Historiaa

Kouluratsastuksen historia on samalla myös ratsuväen historiaa, koska ratsuväki on aina tarvinnut hallittavissa olevia ratsuja. Jo vuonna 420 eKr. kreikkalainen Xenofon kirjoitti ensimmäisen ratsastusoppaan ja sitä pidetään nykyisen ratsastustaidon peruskivenä.

Vuosisatojen aikana kouluratsastuksessa on esiintynyt paljon erilaisia suuntia ja opetettavat liikkeet sekä opetusmetodit ovat muuttuneet. Kouluratsastukseen on vaikuttaneet hyvin monet ratsastuksen opettajat omine periaatteineen.

Renessanssi- ja barokkiajalla kouluratsastusta suosivat kuningashovit ja taidokkaat ratsastusnäytökset laadukkaine hevosineen olivat suosittua ajanvietettä. Muutamat rodutkin on alunperin kehitetty juuri näyttäviksi kouluratsuiksi.

Tältä ajalta periytyy myös ns. korkea kouluratsastus, johon kuuluvat olennaisena osana erilaiset ilmaanhypyt ja levade, joita ei tavallisessa kouluratsastuksessa nähdä. Korkean kouluratsastuksen perinnettä vaalii vielä Wienin Espanjalainen Ratsastuskoulu.

Kouluratsastus on ollut olympialaji vuodesta 1912 lähtien.


© Tanja Ukkonen

Kouluratsastus Suomessa

Kouluratsastus on esteratsastuksen ohella suosituimpia ratsastuksen lajeja Suomessa. Myös kilpailumenestystä lajissa on tullut kansainvälisissä kisoissa, lähinnä Kyra Kyrklundin ansiosta. Kyra on sijoittunut useilla eri ratsuilla olympiakisoissa ja MM-kisoissa sekä useissa muissa arvokisoissa.


© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon