HEVOSURHEILU: laukkaurheilu

Mitä laukkaurheilu on

Laukkaurheilu on nopeuskilpailua aidoimmillaan: laukkaavat ratsukot kilpailevat toisiaan vastaan joko sileällä tai esteradalla. Maailmalla laukkaurheilu on erittäin suosittua ja suurta bisnestä.

Laukkakilpailuissa liikkuu todella suuret rahat. Vedonlyönti on hyvin suosittua ja palkintosummat ovat joissain kisoissa todella huimat. Myös menestyneistä tai menestyviksi arvioiduista hevosista maksetaan käsittämättömiä summia, kaikkein kalleimmat eläimet ovat juuri laukkahevosia. Tämä on johtanut myös siihen, että hevoset halutaan saada aikaisin juoksemaan. Niinpä täysiveriset kilpailevat jo kaksivuotiaina. Näin aikaisin kilpailuttaminen on raskasta eivätkä kaikki kestä sitä. Tällä tavalla siitokseen ovat valikoituneet kaikkein kestävimmät yksilöt.

Juostavat matkat vaihtelevat todella paljon. Quarterhevoset kilpailevat nimensä mukaisesti neljännesmailin (noin 400m) matkoilla, kun taas kestävämmät rodut saattavat juosta useita kilometrejä, ehkä jopa kymmeniä kilometrejä.

Laukkakilpailuissa voitaneen käyttää minkä rotuisia hevosia tahansa, mutta englantilainen täysiverinen on se "oikea" laukkahevonen ja useimmiten laukkakisoista puhutaessa tarkoitetaankin juuri täysiverisille tarkoitettuja kisoja.

Lajin kehdossa, Iso-Britanniassa laukkakisoissa juoksee vain ja ainoastaan täysiverisiä, USAssa, joka on rahallisesti suurin laukkaurheilumaa on kisoja eniten täysiverisille ja quartereille. Euroopassa täysiveristen lisäksi laukkakisoja järjestetään usein myös puoliverisille, Venäjällä kilpailutetaan laukkaradoilla useita alkuperäisrotuja, jotka ovat erittäin kestäviä vaikka nopeudessa häviävätkin täysiverisille. Myös arabilaukat ovat suosittuja maailmalla, varsinkin pitkillä matkoilla arabi on lähes lyömätön.

Historiaa

Laukkaurheilun kotina pidetään Iso-Britanniaa, josta nykymuotoinen laukkaurheilu on saanut alkunsa ja siellä on myös kehitetty vartavasten laukkaamista silmällä pitäen englantilainen täysiverinen. Mutta erilaisia nopeuskilpailuja on pidetty varmasti yhtä kauan kuin ihminen on hevosella ratsastanut. Useiden paimentolaisheimojen kulttuurissa ne ovat olleet erittäin suosittuja ja niitä on käytetty myös valittaessa jalostushevosia.

Iso-Britanniassa epäviralliset laukkakisat ovat olleet myös pitkään suosittuja. Mutta hyvin varhaisessa vaiheessa alkoi aivan säännöllinen kilpailutoiminta ja jo 1600-luvulla alettiin jalostaa erityisesti kilpahevosia. Kisojen palkintosummat olivat huomattavia, joten hevoskasvatus kannatti siinä suhteessa. Maahan tuotiin paljon nopeita ja kestäviä itämaisia hevosia ja näiden sekä paikallisten hevosten risteytyksistä polveutuu nykyinen täysiverinen.

Iso-Britannia sekä Irlanti ovat olleet monien menestyneiden laukkahevosten takana, täällä hevoskasvatuksella yleensäkin on pitkät perinteet. Englantilaisia hevosia on viety todella paljon ympäri Eurooppaa, Aasiaa, Amerikkaa ja Australiaa. Useissa maissa on oma täysiverikantansa, joka polveutuu suoraan englantilaisista hevosista, joten vienti on ollut todella laajaa.

Melkeinpä alusta alkaen, mutta ainakin englantilaisperäiseksi muututtuaan laukkaurheilu on ollut kuninkaiden suosiossa. Kuningashovit ja ylimystö ovat tukeneet laukkaurheilua ja vieläkin tämä on nähtävissä esimerkiksi Englannin Ascotissa, jonne kokoontuu alkukesästä melkeinpä koko Iso-Britannian "kerma" kuninkaallisia myöten katsomaan kisoja ja näyttäytymään julkisuudessa.

Ascotin lisäksi monet muut vuotuiset laukkakilpailut ovat erittäin kuuluisia. Englannissa on mm. Grand National, 1000 ja 2000 Guineas Stakes, St. Leger Stakes, Yhdysvalloissa järjestetään Kentucky Derby, Preakness Stakes ja Belmont Stakes (Triple Crown), Australiasta löytyy Melbourne Cup, Japanissa Japan Cup, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Useita näistä kisoista on juostu ensimmäisen kerran jo 1800-luvun alkupuolella, ehkä aiemminkin.

Laji Suomessa

Laukkaurheilu ei ole koskaan juurtunut Suomeen, täällä ovat ravit olleet aina suosituin hevosurheilulaji. Toisinaan järjestetään lähinnä näytösluontoisia laukkakisoja, mutta minkäänlaista kunnon kilpailutoimintaa ei ole, saati sitten melkein teollisuudeksi luokiteltavaa hevoskasvatusta. Kuitenkin jo Ruotsista ja Venäjältä löytyy laukkaratoja ja säännöllistä kilpailutoimintaa.


Free House
(Vessels Stallion Farm)
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon