HEVOSURHEILU: vikellys

Mitä vikellys on

Vikellys on yksinkertaisesti laukkaavan hevosen selässä voimistelua. Hevonen laukkaa ympyrällä juoksuttajan ohjaillessa sitä äänen, liinan ja juoksutusraipan avulla ja vikeltäjät suorittavat erilaisia voimisteluliikkeitä hevosen selässä. Muihin varusteisiin kuuluvat erityinen vikellysvyö, jossa on 2 "kahvaa" ja hevosen selässä oleva patja. Hevosella on tavallinen nivelkuolain ja sivuohjat. Vikeltäjä pukeutuu trikoisiin ja jalassa on kumipohjaiset tossut.

Vikellyksessä kilpaillaan joko joukkueena tai yksin. Useimmissa kisoissa vikeltäjän/joukkueen tulee esittää 2 ohjelmaa: perusohjelma ja kür. Perusohjelmassa esitetään perusliikkeet ja vapaaohjelma on vapaamuotoinen ohjelma, joka suunnitellaan itse.
Vikellyksen perusliikkeitä ovat selkäänhyppy, perusistunta, polvivaaka, mylly, sakset, seisonta ja lankku.

Historiaa

Vikellyksen juuret juontavat antiikin aikaan, jolloin sitä esitettiin sirkushuvina. Myöhemmin se kuului myös armeijan ratsuväen koulutukseen, se nimittäin kehitti ratsastajan tasapainoa. 1940-luvulla se vaihtui lähinnä lasten ja nuorten lajiksi, mutta nykyisin se on kilpaurheilua siinä missä mikä tahansa muukin laji.

Laji Suomessa

Vikellys on Suomessa melko harvinainen laji. Kilpailuja järjestetään pari kertaa vuodessa. Vikellysryhmiä on parisenkymmentä.

© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon