HEVOSURHEILU: lännenratsastus

Mitä on lännenratsastus

Lännenratsastus eli western pohjautuu niihin taitoihin, joita karjapaimenet tarvitsivat jokapäiväisessä työssään. Westernissä hevosen ja ratsastajan varusteet sekä koko ratsastustyyli ovat erilaiset kuin "tavallisessa" englantilaisessa ratsastuksessa. Lajiin kuuluu myös olennaisena osana hevosten käsittelytaito, jota ei kuitenkaan saa sekoittaa ns. "luonnolliseen hevostaitoon".

Westerniin kuuluu paljon erilaisia luokkia, joissa arvostellaan erilaisia asioita.

Historiaa

Western perustuu karjapaimenten ja heidän hevostensa taitoihin. American Quarter Horse Association on luonut tähän lajiin säännöt, joita noudatetaan kaikissa maissa. Tietääkseni reiningistä ollaan tekemässä olympialajia.

Lännenratsastus Suomessa

Western kotiutui Suomeen 1990-luvun alkupuolella. SRL:n lajina se on ollut vuodesta 1994.

Kuvan antanut käyttöön Laura Salo

Kilpailulajit Suomessa:

Reining
Reining on lähinnä laukassa ratsastettava yksilöohjelma, joka sisältää mm. laukkaympyröitä, spinin eli 180 asteen käännöksen takaosan ympäri, laukanvaihtoja ja peruutuksia. Reining ei ole nopeuslaji vaan ratsukon on suoritettava liikkeet täsmällisesti ja kontrolloidusti. Reining lienee westernin lajeista suosituin ja tunnetuin, luultavasti jossain vaiheessa se saattaa päästä myös olympialajiksi.

Western Riding
Western ridingissa ratsastetaan yksilöohjelma, joka sisältää mm. laukanvaihtoja, peruutuksen ja puomin ylityksen. Luokassa arvostellaan hevosen askellajit ja ratsukon suorituksen täsmällisyys

Western pleasure
Western pleasure-luokissa kaikki osallistujat ratsastavat kentällä yhtä aikaa. Arvostelussa kiinnitetään huomiota hevoseen, sen askellajeihin ja jonkin verran myös rakenteeseen. Hevosen tulee vaikuttaa siltä, että se sopii tämän kaltaiseen ratsastukseen, askellajien tulee olla matkaavoittavat, pehmeät ja keinuvat. Hevosen olemuksen on oltava positiivinen; väsynyt ja apaattinen hevonen saa virhepisteitä.

Western horsemanship
Western horsemanship-luokassa ratsukot ratsastavat sekä yksilö- että ryhmäohjelman. Toisin kuin pleasure-luokassa, tässä luokassa arvostelun kohteena on ratsastaja, hänen asentonsa ja kyky hallita hevosta.

Trail
Trail on lännenratsastuksen "esteluokka", tosin esteet eivät ole hypättäviä vaan sellaisia mitä tulee maastossa liikuttaessa vastaan. Näitä ovat mm. portit, ne täytyy avata ja sulkea, puomit ja peruutus.

Versatile Horse
Versatile horse-luokka on yhdistelmä reiningistä, western ridingista, trailista ja lisätystä ravista. Tämä luokka on lajina vain Suomessa ja Ruotsissa.

Barrel Racing
Nopeusluokka, jossa ratsukko kiertää kolmea tynnyriä apilanmuotoisella radalla.
Video barrel racingista (YouTube)

Pole Bending
Toinen nopeuslaji, jossa "pujotellaan" tolppien ympäri mahdollisimman nopeasti. Tolpan kaatamisesta rangaistaan.
Video pole bendingistä (YouTube)

Halter
Halterluokissa hevosella ei ratsateta vaan se esitetään maasta käsin. Halterluokkia on erilaisia, ne voivat olla joko rakennearvosteluluokkia tai trailin tyyppisiä esteratoja.


Kuvan antanut käyttöön Laura Salo
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-21
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon