Hevosten värit:
RUUNIHALLAKKO

Hallakko, luonnonhallakko, dun

Ruunihallakko on geneettisesti ruunikko, jota D- eli hallakkogeeni vaalentaa. Ruunihallakon peitinkarva on kellertävänruskea, tummuus voi vaihdella melko vaaleasta tummanruskeaan sen mukaan mikä on hevosen pohjaväri. Jouhet ovat useimmiten kaksiväriset, vaaleat ulkoreunoilta ja tummat keskeltä, mutta joskus jouhet ovat lähes kokonaan tummat. Muita tuntomerkkejä ovat siima (liittyy osin jouhien kaksivärisyyteen, siima ikäänkuin jatkuu tummana viiruna harjassa ja hännässä), tummat jalat, joissa näkyy seepraraidoitusta ja ainakin joskus myös muuta ruumista tummempi pää.

Hiirakon ohella ruunihallakko kuuluu ns. luonnonväreihin, useat villihevoset olivat ruunihallakoita, koska se toimi maastossa suojavärinä. Jalostetuilla roduilla ruunihallakoa ei juuri esiinny, mutta monilla alkuperäisroduilla se on yleinen, vuonohevosilla ainoa sallittu. Myös andalusianhevosilla on aikaisemmin esiintynyt ruunihallakko linja.

Ruunihallakkovärin aiheuttaa D-geeni yhdistyneenä ruunikkoon. Toinen samantyyppistä väritystä aiheuttava geeni on Ccr, joka ruunikon kanssa saa aikaan ruunivoikon. Ruunivoikon ja ruunihallakon erotuksena on se, että ruunivoikolla ei välttämättä ole siimaa ja sen pää on saman värinen muun ruumiin kanssa, ruunihallakolla pää on toisinaan tummempi. Ruunivoikolla ei esiinny kaksivärisiä jouhia, kun taas ruunihallakoilla se on yleistä.

Ruunihallakkoa on aikaisemmin kutsuttu yksinkertaisesti hallakoksi ja toisaalta myös ruunivoikko on värinimityksenä uusi. Aiemmin kaikkia kellertäväkarvaisia, mustajalkaisia- ja jouhisia hevosia on nimitetty hallakoksi.o. Dalargutt N-97-2595
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-09-11
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon