Hevosten värit:
KIMO & PÄISTÄRIKKÖ

Kimo (grey, gray)

Kimo on hevonen jonka pohjaväri on musta, ruunikko, rautias tai jokin muu, mutta perusvärin seassa on runsaasti valkoisia karvoja. Kimon iho on aina tumma, kun taas dominant whitella ja C-geenin vaalentamilla se on vaalea. Kimovärityksen aiheuttaa G-geeni (gray). Kimo syntyy aina tummana ja iän myötä se alkaa muuttua ensin harmaaksi, sitten lopulta valkoiseksi. Usein käy niin, että vaikka pohjaväri olisi kohtuullisen vaalea (vaalea rautias esimerkiksi), kimoutumisvaiheessa hevosen karva muuttuu tummanharmaaksi tai jopa mustaksi ja alkaa sitten vaaleta. Näin ei kuitenkaan käy kaikilla hevosilla, jotkut vaalevat pohjaväristään suoraan, kuten ilmeisesti tekee ruunikkopohjainen Nar Melek (ks. keskimmäinen kuva). Yleensä varsalla kimoutumisen merkit alkavat näkyä ensimmäisenä päässä, silmien ympärillä ja jouhien latvoissa. Vaalenemisnopeus vaihtelee melko paljon, jotkut kimot voivat olla lähes täysin valkoisia jo ennen kymmenettä ikävuottaan, jotkut ovat harmaansävyisiä vielä yli 20-vuotiainakin. Kimoutumisen vaiheesta ei siis voi päätellä hevosen ikää.
Joillain hevosroduilla kimoväritys on hyvin yleinen tai jopa ainoa hyväksytty väri. Näitä ovat mm. intialaiset bhutia ja spiti, camarguenhevonenkladrubinhevonenandalusianhevonen, orlovravurishagya ja terskinhevonen. Vaalea kimoväritys on nykyisin yleinen myös arabianhevosilla. Toisaalta on joitain rotuja, joissa kimoja ei esiinny lainkaan.

hallakonkimo, hieman papurikkokuviointia
c-t. Downhill Delight
© Jessica

ruunikonkimo ox-o. Nar Melek
© Paula Martiskainen

t. Morella
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

Päistärikkö (roan)

Päistärikkö eli roan on tumma hevonen, jonka karvassa on paljon valkoista, mutta pääväri näkyy kuitenkin melko selvästi. Valkoisia karvoja on vain sen verran, että hevonen näyttää lähinnä "kuuraiselta". Päistärikön tummuus usein vaihtelee vuodenajoittain, talvisin se on tummimmillaan, keväällä ja kesällä vaaleimmillaan. Erityisen selvästi värin muuttuminen näkyy sellaisilla roduilla, jotka kasvattavat pitkän talvikarvan, kuten islanninhevonen, shetlanninponi ja suomenhevonen. Päistärikkö ei vaalene iän myötä, kuten kimo tekee. Päistärikön arveltiin olevan homotsygoottina (ts. samanperintäisenä) letaali eli kuolettava, mutta näin ei ilmeisesti ole. Yhdysvalloissa on useita oreja, joiden molemmat vanhemmat ovat päistärikköjä eivätkä oriit tiettävästi ole jättäneet yhtään ei-päistärikköä varsaa.

connemara-o. Rockfield Mc Burney, ruunikonpäistärikkö
© Tanja Ukkonen

suomenhevostamma Taikuriina, rautiaanpäistärikkö
© Tanja Ukkonen

brabantinhevosori Herkules af Søholt, mustanpäistärikkö
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon