Hevosten värit:
LEHMÄNKIRJAVA

Tobiano
Overo
Sabino
Frame Overo
Splashed White
Tovero
Medicine Hat

Lehmänkirjavan hevosen ruumiissa on valkoisia ja tummia suuria laikkuja. Perusväri on usein rautias, ruunikko tai musta, mutta voi olla mikä tahansa muukin väri.

Kuten tiikerinkirjavaakaan, lehmänkirjavaa ei juuri esiinny jalostetuissa roduissa. Seuraavilla roduilla lehmänkirjava väritys on kuitenkin mahdollinen ja sallittu: islanninhevonen, huzul, pottockponi, shetlanninponi, chingoteaguenponi, falabella, mustangi, gotlanninrussi, ja saddlebredissäkin on jalostettu kirjavaa tyyppiä. Aikaisemmin andalusianhevosessakin oli lehmänkirjavia kantoja ja Amerikkaan viedyistä yksilöistä polveutuvat kirjavat mustangit ja sitä kautta paintit ja pintabianit.

Lehmänkirjavan värityypit

Kirjoittanut Liisa Sarakontu/ Equine Color Genetics Links

1. Tobiano

Tunnetuin kirjavuuden muoto. Valkeat jalat, valkeaa vartalossa usein pystysuorana kuviona, selvästi enemmän valkeaa selässä kuin vatsapuolella. Laikkujen rajat yleensä hyvin suorat ja selkeät. Ei ylimääräistä valkeaa päässä.
Minimissään 3-4 sukkaa ja valkea pystyraita niskassa tai lautasilla, maksimissaan kokovalkea, jolla on enimmäkseen värillinen pää.


Chloe
Tobiano saddlebred

2. Overo

Kaikki muut kuviot paitsi tobiano luokitellaan tämän nimen alle, sillä perusharrastaja ei erota niitä toisistaan. Yhteistä overokuvioinneille on yleensä se, että valkoinen väri ei ylitä selkälinjaa.

2.1 Sabino

Sabino on ylivoimaisesti tavallisin kirjavuuden muoto. Keskimäärin sabinolla ei kuitenkaan ole valkoista "lailliseksi kirjavuudeksi" asti. 1-4 korkeaa sukkaa tai valkojalkaa, laukki tai valkopää, valkeaa usein vatsan alla.

Laikkujen rajat yleensä hyvin epätasaiset, pitsimäiset, joskus myös päistärkarvaiset. Sukissa usein "juoksu" eli joku reuna selvästi korkeampi kuin muut, joskus sukasta alkava valkea raita jalkaa pitkin ylös asti.

Minimissään 1-2 sukkaa ja piirto, maksimissaan kokovalkea, jolla ehkä hiukan värillistä karvoitusta korvissa tai selkäpuolella. Clydesdale edustaa aika tyypillistä sabinoa. Maksimissaan sabino voi olla kokonaan valkoinen, jolla on hieman tummaa väriä päässä.

Koska sabinoa ei useinkaan olla tunnistettu kirjavaksi, sitä esiintyy myös sellaisissa roduissa, joissa kirjava väritys on muuten kielletty. Näitä ovat mm. arabianhevonen ja suomenhevonen. Kahden sabinogeenisen hevosen risteytys voi saada aikaan "kunnolla" kirjavan hevosen, mm. suomenhevosori Vekselin Ihme (© Sukuposti Online) on juuri tällainen, erittäin valkovoittoinen kirjava, vaikka onkin puhdas suomenhevonen.


Tämä hevonen on aika lähellä sabino-väritystä


Sabino
© APHA


Sabino
sh-t Perhon-Lento (© Laura P.)


arabiori R Khasper
tämä on erittäin suurimerkkinen sabino, jolla on tummaa väriä ainoastaan korvissa
© Maple Ridge Farm

2.2 Frame

Frame tai frame overo esiintyy vain lännenhevosroduilla ja niiden risteytyksillä. Ekstravalkeaa päässä ja kyljissä, ei jaloissa. Kylkikuvio ei yleensä ylitä selkää, enemmän vaakasuora kuin pysty. Laikkujen rajat epätasaiset. Minimissään laukki, ei muuta valkeaa.
Maksimissaan valkopää, enimmäkseen valkea vartalo mutta pääosin tummat jalat ja ainakin osittain tumma selkä ja niska.
Homotsygoottina kokovalkea ja letaali.


Frame overo
© APHA

2.3 Splashed white

Harvinainen, lähinnä vain issikoilla, russeilla ja jonkun verran muilla roduilla. Valkeaa päässä, jaloissa ja vartalossa, etenkin sen ala- ja takaosissa. Laikut terävärajaiset. "Näyttää kuin valkean hevosen päälle olisi ylhäältä kaadettu värillistä maalia."
Minimissään sukka tai pari ja laukki tai iso kuonopilkku, maksimissaan lähes valkea, jolla värillinen mantteli etuselässä ja niskassa. Ainakin eräissä hevossuvuissa kaikki splashit ovat kuuroja.


Splashed white
© APHA

3. Tovero

Tobiano + mikä hyvänsä overo-ryhmän kuvio. Tobiano + sabino ja tobiano + frame tavallisimmat.

4. Medicine hat

Valkoinen hevonen, jolla on värillinen "hattu" korvien ympärillä ja usein "kilpi" eli värilaikku rinnassa. Yleensä sabino tai joku tovero-yhdistelmä.


Medicine hat
miniatureori WillowbrookFarms Halfmoon (© Landfair)

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon