HEVOSTEN MERKIT

Mitä merkit ovat...
Yksivärisillä hevosilla voi olla valkoisia merkkejä päässä ja jaloissa. Näitä merkkejä käytetään hevosen tunnistukseen ja ne merkitään asiakirjoihin hyvin huolellisesti.

Merkit eri roduilla...
Joillain roduilla ei valkoisia merkkejä sallita lainkaan tai niiden määrää ja kokoa ja rajoitettu. Tällaisia ovat mm. friisiläishevonen, jolla saa olla vain pieni tähti, dartmoorinponi, jolla ei saa olla korkeata sukkaa tai läsiä, palomino, jolla ei saa olla valkoista jalkaa tai valkopäätä ja asturianponi, jolla ei ole merkkejä lainkaan. "Merkittömiin" rotuihin kuuluu myös exmoorinponi, jolla sallitaan ainoastaan jauhokuono.
Toisilla roduilla tietyt merkit ovat puolestaan hyvin yleisiä, tällaisia ovat mm. clydesdalenhevonen, jolla hyvin usein on korkeat sukat ja leveä läsi.

Merkkien periytymisestä...
Merkkien peritymisestä vanhemmilta ei ole tarkkaa tietoa ja merkit eivät välttämättä näytä periytyvän mitenkään johdonmukaisesti. Saattaa hyvinkin olla, ettei kummallakaan vanhemmalla ole yhtään valkoista karvaa ja varsalla on läsi ja sukat joka jalassa...

Hankaumamerkit ja arvet...
Hevoselle saattaa syntyä muitakin tunnistettavia merkkejä. Satulan hankaamiin kasvaa tilalle valkea karva ja näitä voidaan käyttää hevosen tunnistamiseen. Myös mahdolliset arvet kirjataan muistiin.

Poltto- ja jäähdytysmerkit...
Varkauksien ehkäisemiseksi hevonen voidaan merkitä myös polttomerkillä tai jäähdytysmerkillä. Polttomerkkejä käyttävät myös siittolat merkitsemään puhdasrotuisia kasvattejaan. Monilla saksalaisilla lämminverisiittoloilla on tällainen oma polttomerkkinsä. Lipicassa kasvatetut lipizzanhevoset merkitään siittolan merkin lisäksi myös orilinjan merkillä. Myös monet vapaana laiduntavat ponit saavat lautaseensa tai lapaansa omistajansa polttomerkin, jonka avulla omistaja erottaa laumasta omat poninsa. Samalla tavalla merkitään myös karjaa.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon