HEVOSTEN MERKIT: muut

 • Siima
 • Herasilmä
 • Papurikko
 • "Verijälki"
 • Rabicano-geeni
 • Siima (Eel stripe, dorsal stripe)

  Siima on tumma juova, joka kulkee hännästä selkää pitkin säkään. Kuten jalkojen seepraraidatkin, siimaa esiintyy usein hallakoilla ja hiirakoilla hevosilla. Joskus myös ruunikolla voi olla siima.

  Siimaan voi liittyä myös aasinristi, tumma juova, joka kulkee poikittain sään yli. Tämä on harvinainen ja sitä esiintyy yleensä vain alkukantaisilla roduilla.


  Tällä hallakolla näkyy siima

  Herasilmä

  Hevosella voi olla toinen tai molemmat silmät ns. herasilmiä eli iiris (silmäterä) on pigmentitön ja näyttää siniseltä.


  © Tanja Ukkonen

  Papurikkokuviointi

  Papurikolla peitinkarvassa on tasaisesti vaaleita (tummia), pyöreitä "täpliä", jotka muodostuvat peitinkarvan perusvärin eri sävyistä. Papurikkoisuus on yleistä kimoilla, mutta sitä näkee myös yksivärisillä hevosilla. Papurikkoisuus ei ole välttämättä pysyvä kuviointi vaan kimoilla yleensä ilmestyy karvaan jossain vaiheessa ja katoaa iän myötä hevosen vaaletessa kokonaan valkoiseksi. Myös tummilla papurikkokuviointi saattaa kadota (ja ilmestyä uudelleenkin) hevosen vaihtaessa talvikarvaa kesäkarvaan tai päinvastoin.


  © Institut national agronomique Paris-Grignon
  Kimo, jolla näkyy papurikkokuviointia

  © Rocky Mountain Horse Association
  Hopeanmusta, jonka karvassa on papurikkokuviointia

  "Verijälki"

  Niin sanottu verijälki on tumman karvan muodostama, usein melko suurikin laikku kimon hevosen karvassa. Se esiintyy usein lavoissa tai kyljissä. Väriltään laikku on usein ruskehtava ja siksi sitä sanotaan verijäljeksi (engl. blood mark). Tyypillinen tämä on arabeille ja arabin sukuisille hevosille.


  © Papa's Arabians
  Kimo arabitamma, jolla on suuri verijälki lavassa
  © Hevosmaailma.net
  Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
  Muokattu viimeksi 2010-11-03
  Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon