Hevosten värit:
TIIKERINKIRJAVA

Tiikerinkirjavan hevosen pohjaväri on jokin perusvärityypeistä (musta, ruunikko, rautias, joskus myös voikko, hallakko tai hiirakko) tai valkoinen. Pohjaväriin on sekoittunut muunvärisiä epäsäännöllisiä täpliä.
Jalostetuilla roduilla ei tiikerinkirjavaa väritystä esiinny ja muillakin se on harvinainen. Joillain roduilla hyväksyttäisiin tiikerinkirjava väritys, mutta se on hyvin harvinainen. Jotkut rodut on puolestaan jalostettu tiikerinkirjavan värityksen perusteella. Näitä ovat mm. knabstrupinhevonen, appaloosa, ara-appaloosa, amerikanponi ja osittain colorado ranger. Nykyisin kiinnitetään huomiota myös rakenteeseen, joten kauniinvärinen, mutta huonorakenteinen hevonen hylätään.
Varsinkin englanninkielisissä maissa tiikerinkirjavasta hevosesta saatetaan käyttää nimitystä appaloosa. Mutta se on virheellinen ja harhaanjohtava nimitys: appaloosa on tiikerinkirjava rotu, mutta hevonen voi olla tiikerinkirjava, vaikkei olekaan rodultaan appaloosa.
Tiikerinkirjavaa väritystä on aikaisemmin esiintynyt myös joissakin andalusialinjoissa ja Amerikkaan viedyistä tiikerinkirjavista andalusialaisista appaloosatkin polveutuvat. Myös kylmäverisellä noricuminhevosella ja joillain venäläisillä alkuperäisroduilla esiintyy kirjavaa väritystä.

LEOPARD

Valkoinen pohjaväri, jossa on tummia täpliä. Täpliä voi olla hyvin harvassa, jopa niin että hevonen vaikuttaa yksiväriseltä. Tällöin puhutaan few-spotted leopardista.

ara-appaloosa-ori A Mir Image, leopard

knabstrup-tamma Zennie's Olga, few-spotted leopard
© Marianne Ketelimäki

ROAN

Appaloosien roan-väritys muistuttaa melko paljon tavallista päistärikköä, mutta täplikkyys erottuu.

appaloosa-tamma Ben Jaco Ima, tämäntyyppistä väritystä kutsutaan toisinaan nimellä varnish roan
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

appaloosa-tamma Indian No Fear
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

FROST

Tummassa perusvärissä on vaaleampia pilkkuja tai roan-väristystä, erityisesti lautasilla, selän puolella ja yleensäkin rungon yläosassa.

SNOWFLAKE

Tummassa perusvärissä on vaaleampia pilkkuja, erona frostiin on se, että pilkut ovat ympäri hevosen ruumista

appaloosa-tamma Ben Jacos Maya
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

BLANKET

Hevosen takaosa on valkoinen, valkoinen väri voi ylettyä joka säkään asti. Takaosa voi olla täysin valkoinen (white blanket, joskus snowcap) tai täplikäs (spotted blanket).

White blanket

Spotted blanket
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon