ABACONVILLIHEVONEN

engl: Abaco Barb, Abaco Wild Horse

Historia

DNA-testien perusteella abaconvillihevonen polveutuu suoraan berberihevosesta ja nimenomaan espanjalaisista berberihevosista. Ne ovat saattaneet tulla saarille Kuuban kautta. Muuten niiden alkuperä on hämärän peitossa, ei tiedetä milloin ne ovat saarille tulleet tai miksi. Vuonna 1513 Ponce de León kävi Great Abacolla ja huomioi saarella elävän villisikoja, mutta hevosia ei ollut (ei ainakaan mainintaa). Muutamia teorioita hevosten saapumiseen on, mutta niiden oikeellisuudesta ei ole todisteita.
 • Erään teorian mukaan hevoset olisivat voineet päätyä saarille haaksirikkoutuneesta laivasta, Abacon alueella, samoin kuin koko Karibianmerellä haaksirikkoutui 1500-luvulla paljon laivoja, koska merialueet olivat heikosti kartoitettuja ja riuttoja oli paljon.
 • Ranskalaiset yrittivät vuonna 1625 perustaa Great Abaco-saarelle siirtokunnan, mutta sen kohtalo jää epäselväksi. Luultavasti se ei kuitenkaan ollut pitkäikäinen.
 • Amerikan vallankumouksen jälkeen (1700-luvun lopulla) Yhdysvalloista lähti muutamia Britannialle uskollisia pakoon ja he asettuivat Karibian saarille, jotkut mahdollisesti myös Abacolle. Hevosia he hankkivat todennäköisesti Kuubasta. Osa näistä pakolaisista muutti myöhemmin takaisin Britanniaan ja luultavasti jättivät hevoset jälkeensä.
 • 1800-luvun vaihteessa saarelta hakattiin jonkin verran puutavaraa ja puunhakkaajilla oli mukana kuormahevosia. Nämä ovat kuitenkin olleet todennäköisesti ruunia, joten ne eivät ole vaikuttaneet alueen hevoskantaan.
 • Abaconvillihevoset ovat eläneet saarensa mäntymetsissä (mäntylaji Pinus caribaea), jotka ovat tarjonneet niille ruokaa ja suojaa auringolta. Vaikka Bahama-saaret näyttävät pääsääntöisesti melko karuilta, metsissä riitti sekä ravintoa että vettä kohtuullisen kokoiselle villihevoslaumalle. Luontaisia vihollisia ei saarilla ollut eivätkä ihmisetkään olleet hevosista kiinnostuneita, joskus harvoin joku hevonen saatettiin vangita. Metsänhakkuut, joita tehtiin olivat hyvin alueellisia ja hevoset pystyivät siirtymään aina pois hakatuilta alueilta.
  1960-luvulla tilanne muuttui radikaalisti: saaren sisäosiin tehtiin tie ja metsiä alettiin hakata suuremmassa määrin teollisuuden käyttöön. Samaan aikaan alkoi villisikojen ja myös hevosten metsästys. Muutamassa vuodessa hevosten määrä romahti muutamaan yksilöön. 1980-luvulla paikalliset asukkaat, Edison Key ja Morton Sawyer aloittivat karjanhoidon. Tällöin he ottivat suojiinsa viimeiset kolme yksilöä, yhden oriin ja kaksi tammaa. Lauma kasvoi ajan myötä 35 yksilöön.
  Karjanpito päättyi 90-luvulla kannattamattomana ja maatila muutettiin sitrus-hedelmätilaksi. Tämä aiheutti ongelmia vaikka hevoset saivat edelleen laiduntaa alueella. Hedelmätarhoissa kasvoi edelleen alunperin karjalle tarkoitettuja valkuaispitoisia palkokasveja, jotka olivat hevosille liian voimakasta ravintoa. Aiemmin ne olivat joutuneet kilpailemaan tästä ravinnosta karjan kanssa, mutta nyt karjaa ei enää ollut. Hevosista tuli ylilihavia ja toisaalta myös liian kesyjä. Lihavuus aiheutti mm. varsomisongelmia. Ajan mittaan liian pienelle alueelle ahtautui liikaa hevosia, joka johti orien tappeluihin ja sitä kautta loukkaantumisiin ja kuolemiin. Myös käytetyt lannoitteet ja tuholaismyrkyt kertyivät hevosten elimistöön aiheuttaen hedelmällisyys- ja muita terveysongelmia.
  Vuonna 1997 hevosten määrä oli vähentynyt 30:stä 16 yksilöön. Myöhemmin abaconvillihevosille on perustettu suojelujärjestö ja toisaalta myös Bahama-saarten hallinto tunnustaa hevosten historiallisen ja geneettisen arvon. Hevosia varten on perustettu luonnontilainen suojelualue. Niitä pyritään käsittelemään mahdollisimman vähän, jotta ne eivät tottuisi ihmisiin vaan pysyisivät villeinä.

  Rakenne ja ominaisuudet

  Abaconvillihevosessa näkyy edelleen sen voimakas espanjalainen perimä. Se on hyvin hevosmainen, vaikka kooltaan onkin poni.
  Lähdeluettelo
  1. Dutson, Judith. Storey's Illustrated Guide to 96 Horse Breeds of North America. Storey Publishing, 2005. ISBN 978-1-58017-612-5
  2. The Abaco Barb (verkkodokumentti). Abaco Wild Horse Fund, Inc. Viittauspäivämäärä 21.10.2003. Saatavissa http://www.arkwild.org
  © Hevosmaailma.net
  Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
  Muokattu viimeksi 2011-09-26
  Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon