ALTAINHEVONEN

Altaiskaya, Oirot, алтайская

Historia

Altainhevonen on luultavasti vuosisatoja, ellei peräti vuosituhansia vanha rotu. Altain tyyppisten hevosten jäännöksiä on löydetty ns. Pazyrykin haudoista Altai-vuoristosta. Haudan oletetaan olevan peräisin 6.-3. vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua. Altain alkuperä muuten on tuntematon, se on kuitenkin vanhin ja alkuperäisin Siperian alueen roduista.

Hevoset ovat aina olleet välttämättömiä Altain paimentolaisheimoille. Altain alue on vuoristoista ja jokien halkomaa. Ilmasto on mantereinen, talvet ovat pitkiä ja kylmiä, kesät lyhyitä, kuumia ja kuivia. Hevosten on tullut olla varmajalkaisia, kestäviä ja sopeutuneita alueen raakaan ilmastoon ja vaatimattomaan hoitoon. Ne ovat hyvin sopeutuneita ympärivuotiseen laidunnukseen ja tulevat muutenkin toimeen vähällä hoidolla.

1900-luvun alkupuolelta lähtien altainhevoseen on risteytetty muita rotuja, kuten ravureita, budjonnyja ja täysiveriristeytyksiä. Se on kasvattanut altainhevosen kokoa ja lisännyt voimaa. Nykyisinkin altainhevosta kasvatetaan periaatteessa kolmena eri linjana: mahdollisimman puhtaana ja alkuperäisenä, budjonny-risteytyksinä jotka ovat hyviä ratsuhevosia ja lihantuotantoon tarkoitettuja risteytyksiä, joissa käytetään kylmäverisiä ja raskaita don-oreja. Viimeksi mainituista risteytyksistä yritetään todennäköisesti luoda uusi rotu.

Erilaiset risteytykset ovat siis yleisiä, mutta erityisesti ylä-Altain alueelta löytyy vielä paljon myös aivan puhtaita altainhevosia. Risteytysten vuoksi altainhevosen ehkä suosituin väri tiikerinkirjava on käynyt harvinaiseksi, mutta sen säilymiseen kiinnitetään nykyisin erityistä huomiota.

Rakenne ja ominaisuudet

Altainhevonen ei ole nykymittapuun mukaan erityisen jalo rotu. Rodun sisällä esiintynee jonkin verran vaihtelua risteytysten takia, mutta puhdas altainhevonen näyttää yleensä tältä:


Kuvan antanut käyttöön Russian Horses

© Sergei Ivanovitsh Borisov (1860-1935)
Lähdeluettelo
  1. Hendricks, Bonnie L. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 2007. ISBN 978-0-8061-3884-8.
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-06-26
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon