AZTECA

ransk: Aztèque

Historia

Azteca on ensimmäinen Meksikossa kehitetty puoliverirotu. Aikaisemmin kaikki puoliveriset olivat tuontihevosia. Kansallista hevosrotua alettiin kehittämään 1970-luvun alussa andalusianhevosen ja quarterin pohjalta, myöhemmin rotuun risteytettiin jonkin verran myös criolloa. Tarkoituksena oli luoda "espanjalaistyyppinen" hevonen, joka soveltui paikallisten charrojen ("herrasmies-cowboy") käyttöön.
Alusta alkaen aztecaa jalostettiin määrätietoisesti ja 1992 perustettiin rotuyhdistys ja kantakirja. Aztecoja on viety myös USA:an, Kanadaan ja jonkin verran myös Eurooppaan, lähinnä Espanjaan. Edelleen jalostuksessa käytetään quartereja ja andalusialaisia, mutta yhä enenevämmässä määrin myös aztecaoreja. Aztecassa täytyy olla vähintään 3/8 andalusia- tai quarterverta, muttei enempää kuin 5/8. Criolloperimää ei saa olla neljännestä enempää. Nykyisin azteca on Meksikon kansallisrotu. Lue lisää aztecan polveutumistyypeistä.

Rakenne

Aztecan rakenteessa näkyy selvästi andalusianhevosen vaikutus.

Käyttö

Azteca sopii moneen tehtävään: karjahevoseksi, härkätaisteluun, kouluratsastukseen, valjakkoajoon, esteratsuksi, yleishevoseksi sekä klassiseen ratsastukseen, jota Meksikossa harjoitetaan. Aztecan sanotaan olevan hyväluonteinen ja ketterä.
azteca
© Jean
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-19
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon