BHUTIA & SPITI

Bhutan/Bhotia Pony
Muunnoksia: Tanghan, Tattu, Chyanta, Chamurthi


Yleistä

Bhutia ja spiti ovat kaksi intialaista ponirotua. Ne muistuttavat toisiaan paljon, eroa on ainoastaan koossa; bhutia on suurempi. Molemmat muistuttavat paljon myös tiibetinponia ja näitä kolmea rotua onkin risteytetty paljon keskenään, jopa niin, että joskus niistä käytetään yhteistä nimitystä Indian Country Bred.

Rakenne

Bhutian ja spitin rakenne ei ole yleensä kovinkaan hyvä.

Käyttö ja ominaisuudet

Bhutia ja spiti ovat aitoja vuoristoponeja, ne ovat sopeutuneet sekä kotialueensa maastoon että ilmastoon eivätkä ne kestä kovin hyvin alankojen kosteutta ja kuumuutta. Ne ovat erittäin kestäviä ja vaatimattomia ravintonsa suhteen. Sekä bhutiaa että spitiä käytetään nykyisinkin enimmäkseen työponeina, ei niinkään harrasteponeina, vaikka ne sopivat kyllä ratsuiksikin.

Muunnokset

Bhutiasta (ja luultavasti myös spitistä) on olemassa useita paikallisia muunnoksia Himalajan alueella. Näitä ovat mm. Bhutanin ja Nepalin alueella elävät tanghan, chyanta ja tattu.

Chyanta on bhutiaa pienempi, sen keskimääräinen säkäkorkeus on noin 128 cm. Tattuun verrattuna se on kuitenkin huomattavasti suurempi ja myös raskaampi.

Tanghan on bhutian muunnos, ilmeisesti tätä raskaampi vaikkei juuri korkeampi. Säkäkorkeus on noin 136 cm. Se on kotoisin Bhutanin alueelta.

Tattu on bhutian muunnoksista pienin, sen säkäkorkeus on vain hieman yli metrin. Sitä tavataan lähinnä vain vuoristoalueilla, missä sitä käytetään kuormaponina.


(www.equus.nl)
Lähdeluettelo
  1. Kidd, Jane. Maailman hevoset - rodut ja kasvatus. Suom. E. Dahlqvist-Lahtinen ja H. Lahtinen. Porvoo: WSOY, 1988. 207 sivua. ISBN 951-0-15117-3
  2. DAD-IS Domestic Animal Diversity - Information System, FAO
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2009-02-10
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon