BOSNIANPONI

Bosnian (Mountain), Bosanski Brdski Konj


Historia

Bosnianponia pidetään vanhana rotuna, joka polveutuu tarpaanista ja luultavasti myös przewalskinhevosesta. Balkanin alueen kuuluessa turkkilaisten hallintaan, alueelle tuotiin itämaisia hevosia ja ne ovat omalta osaltaan vaikuttaneet rotuun.

Bosnianponi on ollut hyvin arvostettu eläin vuosisatojen ajan, mutta vasta 1900-luvulla alkoi määrätietoinen jalostustoiminta. Kasvatuksen pääasiallinen keskus oli Boriken siittola, siellä pidettiin suurin osa siitosoreista, kun taas tammat olivat yksityisten omistuksissa. Valikointi jalostukseen oli hyvin tarkkaa ennen Balkanin alueen kriisiä, varsinkin oriit testattiin perusteellisesti ja vain vahvimmat hyväksyttiin jalostukseen.

Rotuun vaikutti hyvin voimakkaasti kolme oria: Barat, Agan ja Misco. Näistä kaksi ensiksi mainittua olivat tyypiltään melko raskaita, kun taas Misco oli kevyempi ja laadukkaampi.

Rakenne

Rakenteeltaan bosnianponi on hieman alkukantainen.

Käyttö

Bosnianponi on tyypillinen itä-eurooppalainen vuoristoponi, kestävä, vahva ja varmajalkainen. Sitä on käytetty kaikkeen mahdolliseen työhön, maatöihin, kuormaponina ja ratsuna.


© TiHo Hannover
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-11-17
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon