CHEJU

Historia

On todennäköistä, että Chejun saarella on ollut alkukantaisia poneja jo esihistoriallisella ajalla. Suoria todisteita tästä ei kuitenkaan ole. Ensimmäiset todisteet poneista ovat ensimmäiseltä vuosisadalta eaa ja jo tuolloin hevoset olivat tärkeitä eläimiä maataloudessa ja sotilaallisesti. Korean alue oli 1200-luvulla mongolihallitsijoiden vallassa ja he toivat tuolloin omia hevosiaan myös Chejun saarelle. Niitä käytettiin alkuperäisen kannan parantamiseen. Myöhemmin Chejun poneja on viety Korean niemimaalle ja Kiinaan. Jossain vaiheessa poneihin lienee sekoittunut hieman arabianhevostakin.

Cheju oli vuosisatoja tärkeä hevosentuottaja ja parhaimmillaan saarella oli 20 000 ponia. Maatalouden ja kuljetuksen koneellistuminen vähensi näidenkin ponien määrää. Vuonna 1989 chejuja oli enää 2500 yksilöä. Korean valtio kuitenkin suojelee chejua rotuna. Se on silti harvinainen edelleen.

Rakenne ja ominaisuudet

Cheju on sitkeä poni, joka selviytyy raa'astakin ilmastosta ilman suojaa. Se on myös vastutuskykyinen sairauksille ja pitkäikäinen.


© DAD-IS / Prof Dr Young Il Park
Lähdeluettelo
  1. Cheju (verkkodokumentti). Oklahoma State University / Hendricks, Bonnie L. Viitattu 2007-10-04. Saatavissa http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/cheju/index.htm
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-10-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon