ERISKAYNPONI


Historia

Eriskaynponi on hyvin vanha ponityyppi, joka on elänyt Skotlannin saarilla vuosisatoja, ehkä jopa vuosituhansia. Se lienee alunperin polveutunut kelttiläisistä ja osin norjalaisten viikinkien mukanaan tuomista poneista. Ponit olivat hyvin tärkeitä paikallisille pienviljelijöille ja niitä käytettiin mitä moninaisimpiin töihin: kantamaan turvetta ja merilevää, vetämään vaunuja ja maatöihin. Ponit olivat sopeutuneet kotiseutunsa kosteaan ja tuuliseen ilmastoon ja tulivat toimeen heikollakin ruualla. Luonnon lisäksi ihminen teki jonkinlaista jalostusvalintaa: tärkeätä oli hyvä luonne. Vihaiset tai muuten vain hankalat ponit eivät päässeet jatkamaan sukua.

1800-luvun puolivälissä alettiin tarvita suurempia, vahvempia ja myös näyttävämpiä hevosia. Skotlannin saarillekin tuotiin kantaa parantamaan vuonohevosia, arabeja, clydesdalenhevosia ja muita rotuja. Alkuperäinen kanta hävisi näiden risteytysten takia tyystin. Vain eristäytyneen Eriskayn saaren ponit säilyivät puhtaina. Koneellistumisen myötä ponien tarve kuitenkin väheni ja 1970-luvulla puhtaita eriskaynponeja laskettiin olevan jäljellä vain parikymmentä. Tuolloin joukko paikallisia huolestui ponien tilanteesta ja heidän työnsä on tuottanut tulosta, tällä hetkellä eriskaynponeja on muutama sata kappaletta.

Rakenne

Käyttö ja ominaisuudet

Eriskaynponi tunnetaan nykyisinkin hyvästä ja ystävällisestä luonteestaan, joka tekee siitä erinomaisen lasten ponin. Se sopii ratsuksi ja valjakkoajoon, Lesley Coxin eriskaynponivaljakko on pärjännyt kohtuullisesti kansainvälisissäkin kilpailuissa. Pienestä koostaan huolimatta eriskaynponit ovat vahvoja, joten pienikokoiset aikuisetkin voivat ratsastaa niillä.


(Oklahoma State University/Catriona M. Cochrane)
Lähdeluettelo
  1. Eriskay Pony (verkkodokumentti). Oklahoma State University / Catriona M. Cochrane. Viitattu 2007-06-30. Saatavissa http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/eriskay/index.htm
  2. The Eriskay Pony (verkkodokumentti). Eriskay Pony Society. Viitattu 2007-06-30. Saatavissa http://www.eriskaypony.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=32
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-11-08
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon