EXMOORINPONI


Historia

Exmoorinponia pidetään maailman vanhimpana ponina eikä syyttä: se muistuttaa edelleen alkutyyppiään ponityyppi 1:stä ja omaa muutamia piirteitä, joita ei enää esiinnyt muilla roduilla. Näitä ovat mm. erikoislaatuinen leuan muoto ja 7. poskihammas. Ponit tulivat Englannin alueella ehkä noin 100 000-200 000 vuotta sitten, kun Brittein saaret olivat vielä osa Euroopan mannerta. 5000-8000 vuotta sitten Brittein saaret erosivat mantereesta ja ponit jäivät siis saarelle eristyksiin.

Ensimmäinen kirjallinen merkintä Exmoorin nummien villiponeista löytyy jo vuosilta 1085-86 Doomsday Bookista. Ensimmäiset sukutaulumerkinnätkin ovat 1820-luvulta. Rotuyhdistys perustettiin vasta vuonna 1921.

Exmoorinponi on siis vaeltanut kotiseudullaan tuhansia vuosia. Exmoorin nummet ovat olleet eristyksissä ja niinpä rotu on säilynyt näihin päiviin asti hämmästyttävän puhtaana. Viime vuosisatoina exmoorinponeihin on yritetty risteyttää muita rotuja, mutta tulokset eivät ole olleet tyydyttäviä ja risteytyksistä on luovuttu. Exmoorin alue on hyvin karua ja puutonta, joten poneista kehittyi äärimmäisen kestäviä, sitkeitä ja varmajalkaisia.

Vielä nykyäänkin ponit elävät nummilla vapaina, mutta jokaisella on kuitenkin omistajansa. Rekisteröinti tapahtuu sukutaulun ja tyyppitarkastuksen perusteella. Syksyisin ponit kootaan ja viedään maatiloille, siitoskelpoiset yksilöt merkitään. Merkintä tapahtuu polttomerkinnällä, reiteen tulee juokseva numero, lapaan yhdistyksen tunnuksena tähti sekä lauman numero.

Rakenne

Exmoorinponi on pienikokoinen, tanakka poni, jonka ponileima on ilmeinen.

Käyttö

Exmoorinponi on hyvin varmajalkainen, vahva ja kestävä poni. Niitä on käytetty kuormajuhtina. Kokonsa puolesta se ei tosin sovi ratsuksi kuin lapsille, mutta se on itsepäisyydestään huolimatta hyvä lasten ratsu. Se on erinomainen hyppääjä ja laukka on hyvä. Näiden ominaisuuksiensa sekä rohkeutensa ansiosta se on loistava metsästysponi. Exmooria käytetään myös valjakkoponina.

Nummelta kiinniotetut ponit ovat kesyttömiä ja ihmiseen tottumattomia, mutta koulutuksella niistä saadaan luotettavia ratsuja.

Risteyttämällä exmooreja ja täysiverisiä tai muita kevyitä hevosia saadaan hyviä ratsuponeja ja kilpahevosia. Joidenkin menestyneiden kenttähevosten sukutaulusta löytyy exmoorinponeja.


(The Exmoor Pony Society)
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-11-08
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon