HAFLINGINHEVONEN

Haflinger


Historia

Haflinger on kotoisin Tirolin alueelta Haflingin kylän ympäristöstä. Kylän asukkaiden uskotaan polveutuvan itä-gooteista, jotka karkoitettiin Italiasta 500-luvulla. He toivat mukanaan pieniä, mahdollisesti arabisukuisia sotahevosiaan, joita alettiin risteyttää paikallisen vuoristoponien kanssa.

Monet tirolilaiset kylät ja yksittäiset maatilat olivat kapeiden ja vaikeakulkuisten polkujen yhdistämiä ja kantojuhdaksi tarvittiin sitkeä ja varmajalkainen hevonen.

Ensimmäinen kirjallinen todiste haflingereista on vuodelta 1868, kun arabiori El Bedavi XXII:lla pyrittiin parantamaan paikallisia hevosia. El Bedavin ja paikallisen tamman jälkeläinen Folie on rodun kantaisä. Folie oli väriltään liinakko ja periytti väriään tehokkaasti. Paikalliset asukkaat harjoittivat sisäsiitosta ja Folien tyyppi saatiin vakiinnutetuksi.

Rakenne

Haflinger on ponikokoinen, mutta useimmiten se luetaan kylmäveriseksi tai yleishevoseksi.

Käyttö

Haflingerit ovat pienestä koostaan huolimatta erittäin voimakkaita ja kestäviä. Muiden vuoristoponien tavoin ne ovat hyvin varmajalkaisia ja vähään tyytyviä. Ne myös kestävät hyvin vaihtelevaa ilmastoa. Luonteeltaan ne ovat usein rauhallisia ja kilttejä käsitellä.

Näiden ominaisuuksiensa takia haflingerit ovat erittäin monikäyttöisiä: ne soveltuvat työhevosiksi ja ovat myös hyviä yleisratsuja. Viime aikoina Euroopassa ja Yhdysvalloissa on haflingereita alettu arvostaa lasten, nuorten ja pienikokoisten aikuistenkin ratsuina. Yhteneväisen värin ja koon vuoksi haflingereista saa koottua helposti näyttävän valjakon. Haflinger onkin voimakkuutensa ansiosta hyvä valjakkohevonen.


r. Mistral
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www@hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2003-09-02
Muokattu viimeksi 2006-07-10
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon