ISLANNINHEVONEN

Islenski Hesturinn, Icelandic Toelter, Islandais


Historiaa ja yleistä islanninhevosesta

Harva rotu on yhtä puhdas kuin islanninhevonen, sillä vieraiden hevosten tuonti Islantiin kiellettiin jo tuhat vuotta sitten. Vanhojen lähteiden mukaan Pohjois-Euroopassa eli yli tuhat vuotta sitten hevosrotu, jolle on annettu nimeksi "Equus scandinavicus". Tämän puhtaat jälkeläiset elävät Islannissa, jossa ne ovat säilyttäneet rotunsa maan eristetyn aseman ja tuontikiellon vuoksi.

Islanninhevosia sanotaan hevosiksi, vaikka kokonsa perusteella ne ovatkin poneja. Rotu on kotimaassaan ollut arvostettu ja varsin tarpeellinen eläin. Se oli ainoa kulkuneuvo ennen auton tuloa ja vieläkin lampaita paimennetaan islanninhevosen selästä, koska lampaiden laitumet ovat usein tiettömien matkojen takana. Koneellistuminen on vähentänyt islanninhevosenkin tarvetta, mutta nykyisin matkaratsastus on Islannissa hyvin suosittua niin islantilaisten kuin turistienkin keskuudessa.

Islanninhevoset ovat hyvin kestäviä. Ne laiduntavat kotimaassaan puolivilleinä laumoina ja ne selviävät ankaristakin talvista. Ne ovat myös oivallisia matkaratsastushevosia: varmajalkaisia, sitkeitä ja jaksavat kantaa aikuisratsastajaa. Mukavat askellajit eivät väsytä ratsastajaa.

Askellajit

Monilla islanninhevosilla on 5 askellajia: normaalien käynnin, ravin ja laukan lisäksi töltti ja passi (peitsi). Kaikki islanninhevoset eivät kuitenkaan osaa näitä askellajeja lainkaan tai sitten osaavat vain töltin.

Töltti: Töltti on nelitahtinen, tasainen askellaji, jossa hevosen jalat liikkuvat samassa järjestyksessä kuin käynnissä. Takajalat astuvat hyvin alle ja etujalkojen liike on korkea. Tölttiä kulkiessaan hevonen pitää päätään korkealla. Tölttiä voi kulkea millä nopeudella tahansa, aina hitaasta työtöltistä hyvin nopeaan tölttiin, jolloin hevonen voi kulkea yhtä nopeasti kuin laukaten.
Video töltistä (YouTube)

Passi: Passi on kaksitahtinen askellaji, jossa saman puolen jalat ovat maassa yhtä aikaa. Välissä on liitovaihe. Passissa hevonen voi kulkea nopeammin kuin laukassa.

Rakenne

Jalostustavoitteena on nykyisin melko pitkäjalkainen, kevytrunkoinen, mutta atleettisen näköinen ja sopusuhtainen hevonen, jolla on vahvat jalat ja kaviot sekä kaunis, ryhdikäs kaula ja ilmeikäs pää. Luonteeltaan sen tulee olla rohkea ja eteenpyrkivä.

Islanninhevosen jalostuksessa tulee rakenteen lisäksi huomioida myös ratsastusominaisuudet. Hyvä töltti on ominaisuuksista tärkein, sen jälkeen tulevat eteenpäinpyrkimys ja passi. Hevosen tulisi olla rohkea, selväpäinen ja helppo ratsastettava. Ratsastettaessa sen tulisi olla ryhdikäs ja liikkua hyvässä muodossa. Kaikkien askellajien tulee olla joustavia ja matkaavoittavia.


o. Fengur frá Súluholti P99-1405
© Marianne Ketelimäki
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-19
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon