JAKUTIANPONI

Yakut, Srednekolymskaya, Middle Kolyma, Verhojansk


Historia

Jakutianponi on todennäköisesti hyvin vanha ponityyppi. Se polveutunee suoraan tundrahevosesta ja on siten ainoa rotu, johon tämä hieman epämääräinen villihevostyyppi on vaikuttanut.

Jakutianponin kotiseudut ovat hyvin karuja ja kylmiä, joten vain sitkeimmät ponit ovat selviytynyeet hengissä. Ne pystyvät selviytymään jopa -70 asteen pakkasista ja syvästä lumihangesta. Jakutianponien talvikarva voi olla jopa 8 senttiä pitkää.

Rakenne

Jakutianponi on jakautunut kolmeen alatyyppiin: alkuperäiseen eli pohjoiseen tyyppiin, jota kutsutaan nimellä Srednekolymskaya (Middle Kolyma) tai verhojanskinhevonen, eteläiseen pieneen tyyppiin ja eteläiseen suureen tyyppiin. Näistä verhojanskinhevosta pidetään tyypillisimpänä jakutianponina.

Käyttö

Jakutianponeja kasvatetaan lihan ja maidon takia ja luultavasti sitä käytetään myös ratsuna ja kuormaponina. Varsinkin suurta eteläistä tyyppiä on paranneltu risteyttämällä sitä suurempien ja voimakkaampien rotujen kanssa. Sen sijaan verhojanskinhevonen ja eteläinen pieni tyyppi ovat säilyneet puhtaina.


Oklahoma State University
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-07-30
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon