JYLLANNINHEVONEN

Juutinhevonen, Jutland, Jydske Hest, Jyde


Historia

Jyllanninhevosta pidetään hyvin vanhana rotuna. Se polveutuu alunperin pohjoiseurooppalaisesta metsähevosesta ja jo 800-luvulla Jyllannin alueella oli vahvoja, raskaita hevosia, joita viikingit veivät Brittein saarille. Siellä ne vaikuttivat varsinkin suffolkinhevosiin.
Keskiajalla jyllanninhevoset olivat vahvoja sotahevosia. Ne olivat kestäviä ja vähäruokaisia  hevosia, jotka jaksoivat kantaa raskaitakin kuormia.
Nykyisen kaltainen jyllanninhevonen kehittyi 1800-luvulla, jolloin rotuun risteytettiin paljon brittiläisiä rotuja, mm. clevelandinruunikoita ja yorkshirenvaunuhevosia keventämään.
Tärkein kantaori oli Oppenheim LXII, joka tuotiin Jyllantiin 1860. Se on mitä todennäköisimmin shiren- ja suffolkinhevosen risteytys. Oppenheim ja sen jälkeläinen Oldrup Munkedal ovat vakiinnuttaneet nykyisen tyypin.

Rakenne

Jyllanninhevonen on erittäin raskastekoinen työhevonen, jolla on korkeuteensa nähden valtava massa.

Käyttö

Jyllanninhevonen on rauhallinen ja kiltti työhevonen ja se sopii kaikkeen työajoon. Kuten useat muutkin kylmäveriset, se on harvinaistunut eikä sitä näe enää juuri muualla kuin vetämässä panimoiden mainoskärryjä.

t. Blis JY 20291
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2005-11-01
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon