NORICUMINHEVONEN

Noriker, Pinzgaunhevonen, Oberländer, Noorilaishevonen, Norisches Kaltblut


Historia

Noriker on yksi Euroopan vanhimmista roduista. Itävallan Alpeilla on kasvatettu hevosia jo 2000 vuoden ajan. Nimensä Noriker on saanut Rooman provinssista nimeltä Noricum, joka käsitti miltei koko nykyisen Itävallan alueen.

Ajanlaskun alun aikoihin roomalaiset perustivat kyseisen provinssin ja paikallisten kelttien hevoskanta sai täydennystä roomalaisten raskaista kuormahevosista. Näistä kehittyi norikerin kantamuoto.

Kaarle Suuren aikoihin raskaiden hevosten kasvatus kukoisti, tarvittiinhan sodankäyntiin raskaita hevosia. 1500-luvulta löytyy ensimmäinen merkintä rotua kasvattavasta siittolasta, alueen luostarit olivat ottaneet rodun hoiviinsa. Noriker oli erittäin suosittu rotu, siinä esiintyi useita näyttäviä värejä mm. voikkoa ja tiikerinkirjavaa, jotka polveutuivat osittain kelttien hevosilta, osittain jalostukseen käytetyiltä andalusianhevosilta. Monissa tuon ajan muotokuvissa on nähtävissä kyömypäinen, raskas hevonen, joka on epäilemättä norikuminhevonen.

1700-luvulla jalostustavoitteita muutettiin. Arkkipiispojen ja muiden huomattavien ihmisten suosimat andalusia- ja napolinhevosristeytykset eivät oikein soveltuneet maatalouden työkäyttöön. Tavoitteeksi tuli jalostaa raskaampi ja rauhallisempi hevonen vaikeisiin vuoristo-olosuhteisiin.

Norikerista oli olemassa useita erilaisia alatyyppejä. Yksi on Tirolin alueen tiikerinkirjava pinzgaunhevonen ja toinen on eteläsaksankylmäverinen, joka on myöhemmin erotettu omaksi rodukseen. Muunnoksista pienikokoisin on abtenauer, joka on kotoisin Salzburgin eteläpuolisesta Abtenaun laaksosta.

Myöhempinä vuosisatoina norikeriin on risteytetty useita kylmäverirotuja ja jonkin verran myös lämminverisiäkin, mutta pääpaino on kuitenkin ollut puhtaiden hevosten kasvatuksella. Vuonna 1903 perustettiin rodulle kantakirja, johon hyväksyttiin ainoastaan puhtaita hevosia. Kuten muidenkin kylmäveristen kohdalla myös norikerin määrä on laskenut huolestuttavasti koneellistumisen myötä.

Rakenne

Norikuminhevonen on keskikokoinen, hyvin tyypillinen kylmäverirotu.

Käyttö

Nykyisin norikerien määrä on lievässä nousussa. Näiden vaunuhevosen ominaisuudet on huomattu ja näkeepä norikerilla ratsastettavankin. Vuoristohevosena se on erittäin varmajalkainen. Ne ovat myös terveitä ja hyviä rehunkäyttäjiä. Luonne on muiden kylmäveristen tapaan rauhallinen ja kiltti.

© Tigerschecken.de

© Tigerschecken.de
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2009-09-28
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon