PAINT

American Paint Horse


Historia

Paintit polveutuvat alunperin niistä espanjalaisista hevosista, joita jo Cortez toi Amerikkaan 1500-luvulla. Tällöin andalusianhevosissa esiintyi lehmänkirjavaa kantaa. Hevosia päästettiin vapaaksi, niitä karkasi ja myös intiaanit ryöstelivät niitä. Näistä syntyivät pohjois-Amerikan mustangilaumat. Joukossa oli myös lehmänkirjavia hevosia.
Jotkut intiaaniheimot, esimerkiksi komanchet suosivat nimenomaan lehmänkirjavia hevosia ja pitivät itsellään hevoslaumoja. Myös karjapaimenet ratsastivat mielellään lehmänkirjavia hevosia juuri huomiotaherättävän värin takia. Nämä hevoset tosin olivat melko vaatimattomia rakenteeltaan eikä ollut olemassa mitään yhtenäistä tyyppiä. Hevosia yhdisti vain väri.
Lehmänkirjavia hevosia kutsuttiin useilla eri nimillä: paint, pinto, skewbald, piebald jne. 1960-luvun alussa kuitenkin perustettiin ensimmäinen paint-yhdistys, American Paint Stock Horse Association. Yhdistys halusi säilyttää ilmeisesti karjahevosina toimivan, lehmänkirjavan hevostyypin.

o. Whata Fancy Dream
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

Rakenne

Paint muistuttaa rakenteeltaan usein quarterhevosta, mutta toisinaan se on kevyempi. Ilmeisesti painteilla ei ole sen tarkempaa rakennemäärittelyä, hevosen tulee olla karjahevostyyppinen ja lihaksikas. Tämän lisäksi hevosen molempien vanhempien tulee olla joko paint-, quarter- tai täysiverirekisterissä.
Näiden lisäksi edellytetään lehmänkirjavaa väriä, mutta jos hevonen muuten täyttää järjestön polveutumisvaatimukset, se voidaan yksivärisenäkin rekisteröidä jalostushevoseksi.

Käyttö

Paintit ovat mitä suurimmassa määrin karjahevosia, mutta lähisukulaisensa quarterin tavoin niitä voidaan käyttää eurooppalaistyyliseen ratsastukseen. Järjestetäänpä painteille toisinaan laukkakisojakin.

t. Scoots Lisa Likew Ice
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2012-09-08
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon