POOLOPONI


Poolo on ikivanha peli, jota todistettavasti pelattiin Persiassa jo 525 eKr. Britit oppivat pelin Intiassa ja toivat sen Eurooppaan ja Amerikkaan.

Aiemmin pooloponit olivat puhdasrotuisia, Intiassa usein manipurinponeja, mutta ajan myötä erilaiset risteytykset havaittiin paremmiksi. Vielä vuosisadan alussa pooloponien maksimikorkeus oli määritelty säännöissä, mutta sittemmin se poistettiin ja pooloponit saavat olla minkä korkuisia hyvänsä. Useimmat eivät ole poneja sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta silti niitä nimitetään pooloponeiksi.

Erilaiset täysiveriristeytykset osoittautuivat parhaiksi pooloponeiksi nopeutensa ja rohkeutensa ansiosta. Nykyisin parhaat pooloponit ovat argentiinalaista alkuperää. Argentiinalaiset käyttävät risteytyksissä criolloa ja täysiveristä ja nykyisin paljon myös quarterhevosta.

Pooloponin on oltava nopea reagoimaan ratsastajan apuihin, sen on lähdettävä liikkeelle, laukattava ja pysähdyttävä nopeasti ja käännyttävä ketterästi. Sen on oltava myös rohkea ja juostava vaikka päin vastustajaa.

Pooloponin ulkonäöllä ei ole merkitystä paitsi sen jalkojen ja kavioiden on oltava erinomaiset asennoltaan ja kestävät. Hyvän pooloponin liikkeet ovat lyhyet, koska palloon on helpompi osua lyhytaskelisen hevosen selästä.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-03-15
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon