POTTOCKPONI

Baskinponi


Historia

Pottock on elänyt kotiseuduillaan Pyreneillä ja Atlantin rannikolla satoja ellei tuhansiakin vuosia. Sen polveutumisesta tiedetään hyvin vähän, mutta todennäköisesti se polveutuu tarpaanista.

700-luvulle jKr. asti se pysyi täysin puhtaana, mutta tuolloin siihen todennäköisesti risteytyi arabianhevosta. Myöhemmin arabiristeytyksiä on jatkettu ja siihen on risteytetty myös walesinponeja. Nykyisin Ranskassa pyritään säilyttämään 2500-3000 yksilön puhdas kanta.


(Tierärztliche Hochschule Hannover)

Rakenne

Pottockponi on rakenteeltaan melko alkukantainen, mutta arabi-a ja welshristeytykset ovat tuoneet rotuun hieman laadukkuutta.

Pottockeja jalostetaan kolmena tyyppinä: 110-130 senttiä korkeana standardina, 122-142 senttiä korkeana doublena ja kirjavana, jonka säkäkorkeus on sama kuin stardardin.

Käyttö

Pottockponeja elää vieläkin villeinä laumoina kotiseudullaan. Jokaisella ponilla on kuitenkin omistaja. Kerran vuodessa, perinteisesti tammikuun viimeisenä keskiviikkona ponit kootaan, kesän varsat merkitään ja osa hevosista jää kesytettäviksi, loput pääsevät takaisin vapauteen.

Kesytetyt pottockit ovat hyviä lasten ratsuja, koska ne kiintyvät helposti ihmisiin ja ovat helppoja käsitellä. Myös valjakkoponeina ne ovat hyviä. Aiemmin pottockeja on käytetty myös työ- ja kuormaponina ja se on edelleen hyvin voimakas kokoonsa nähden. Ne ovat kestävyytensä ja varmajalkaisuutensa takia loistavia vaellusponeja.

Pottock on hyvin sitkeä eläin, jotta se selviytyisi vapaana melko karuilla kotialueillaan. Varsat kasvavat nopeasti täysikasvuisiksi ja ovat aikuisen ponin kokoisia jo ennen toista ikävuottaan.


(Oklahoma State University)
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2009-06-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon