QUARTERHEVONEN

& Quarterponi & Quarab

Historia

Quarterhevonen polveutuu Virginian ja Carolinojen alueelle 1600-luvulla tuoduista englantilaisista hevosista. Uudisasukkaat järjestivät laukkakilpailuja lyhyillä matkoilla, jolloin suuri merkitys oli nopealla lähdöllä. Tästä periytyy rodun nimi: kilpailtu matka oli usein neljännesmaili (0,4 km), quarter of mile.
Parhaiksi hevosiksi huomattiin täysiveristen ja mustangeihin kuuluvien chickasaw-ponien risteytykset. Näitä hevosia käytettiin myös maa- ja metsätöihin, karja-, vaunu- ja ratsuhevosina. Huomattiin, että quarterhevoset olivat loistavia karjahevosia, ketteriä, nopeita ja tasapainoisia.
Nykyisin quarterhevonen on Amerikan suosituin hevosrotu, rekisteröityjä yksilöitä on yli 2 miljoonaa.

True Blue McCue
Kuvan antanut käyttöön Wendy Bockman

Rakenne

Quarterhevonen on rakenteeltaan jykevä, eikä saisi olla liian laiha. Varsinkin takaosa on hyvinkehittynyt ja lihaksikas, se takaa suuren nopeuden ja ketteryyden. Quarterhevosesta on 2 tyyppiä: kevyempi ja raskaampi. Kevyt tyyppi on laukkahevonen, raskaampaa käytetään karjahevosena ja yleisratsuna.

A Major Leaguer
(Stallion Station)

Käyttö

Quarterhevonen on älykäs ja helppo käsitellä ja kouluttaa. Se on ketterä, kestävä, nopea ja liikkuu tasapainoisesti. Näiden ominaisuuksien takia se on erittäin hyvä karjahevonen. USA:ssa järjestetään edelleen quarterhevosille laukkakilpailuja, joissa liikkuu isot rahat.

Appendix Quarter Horse ja Foundation Quarter Horse

Laukkakilpailutarkoitukseen jalostetut quarterit ovat lähes poikkeuksetta ns. Appendix Quarter Horseja: niiden suvussa on jonkin verran täysiveristä, täysiveriprosentti saatta vaihdella 12,5:stä (1/8) 87,5:een (7/8) tai ehkä vieläkin enemmän.
Foundation Quarter Horse sen sijaan polveutuu puhtaista quarter-linjoista, sen suvusta ei löydy täysiveristä ja ilmeisesti sukulinjoja on muutenkin rajoitettu.
Näiden kahden tyypin väliset erot ovat selvät: Appendixit ovat kevyitä, täysiverityyppisiä laukkahevosia, Foundationit puolestaan lihaksikkaita karjahevosia. Appendixien rakenne voi vaihdella enemmän, riippuen siitä, miten paljon kussakin yksilössä on täysiveristä, mutta Foundationit ovat melko selkeästi tunnistettavissa, joskin kaikki eivät ole tyypillisiä "lihaskimppuja".

Dash Thru Traffic
(Vessels Stallion Farm)

QUARTERPONI

Historia

Quarterponi on periaatteessa ponikokoinen quarterhevonen. Aikaisemmin American Quarter Horse Association (AQHA) oli määritellyt quarterhevosten minimisäkäkorkeudeksi 147 cm ja tätä pienempiä hevosia ei hyväksytty rekisteriin. Niinpä pieniä quartereita alettiin kutsua nimellä quarterponi ja niille perustettiin oma järjestönsä (International Quarter Pony Association IQPA) ja rekisterinsä.
Myöhemmin AQHA muutti vaatimuksia ja poisti korkeusvaatimuksen. Näin ponikokoiset quarterhevoset pääsivät AQHA:n rekisteriin. Nykyisin monet quarterponit on rekisteröity sekä AQHA:n että IQPA:n rekistereihin. Rekistereissä on erona se, että IQPA hyväksyy myös kirjavat yksilöt, toisin kuin AQHA.

Rakenteeltaan quarterponi muistuttaa quarterhevosta.


Smokey Weather
( IQPA)

QUARAB

Quarab on nimensä mukaisesti arabianhevosen ja quarterhevosen (joskus myös paintin) risteytys. Quarab-rekisteri perustettiin 1989 ja siihen lisättiin lehmänkirjavien hevosten osio 1991. Aikaisemmin quarter-arabi-risteytykset rekisteröitiin puoli-arabi-rekisteriin. Quarab voi rakenteeltaan muistuttaa joko quarteria tai arabia, riippuen vanhemmista.

Quarabissa on kolme tyyppiä:
- foundation: ensimmäisen polven arabi - quarter/paint - risteytys
- pleasure: arabiverta enemmän kuin 50%
- stock: arabiverta vähemmän kuin 50%


ga Sun Dancer
(Lomoli Farms)
Lähdeluettelo
  1. Marika Granfelt
  2. Quarab (verkkodokumentti). Oklahoma State University. Viitattu 2009-12-10. Saatavissa http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/quarab/index.htm
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-03-15
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon