RATSUPONIT


Ratsuponi on usein jonkun alkuperäisponirodun ja hevosen risteytys, jossa on yhdistyneet molempien hyvät ominaisuudet.
Alkuperäiset ponirodut ovat sopivan pienikokoisia lasten ratsuiksi, terveitä, varmajalkaisia ja "selväpäisiä". Mutta usein ne ovat myös hieman liian itsepäisiä pikkulasten ratsuiksi eikä niiden rakenne ole ihanteellinen ratsulle.
Siksi niitä risteytetään pienien arabien ja täysiveristen kanssa, jolloin saadaan lapsille sopiva ratsuponi, kevytrakenteinen ja siro poni, jolla on hyvät liikkeet ja taipuisa luonne.

Ratsuponin tyyppisiä poneja kasvatetaan ympäri maailmaa, mutta vain harvoissa maissa siitä on kehitetty oma rotunsa. Näin on käynyt Australiassa, jossa kantakirjataan puhdasrotuisia australianponeja. Esimerkiksi Brittein saarilla ratsuponeille järjestetään näyttelyitä, mutta varsinaista rotua ei ole kehitetty.
Ratsuponien kantavanhemmat vaihtelevat maittain. Usein käytetään paikallisia ponirotuja, Ranskassa landesinponia, Englannissa new foresteja, welshinponeja, dales- ja fellponeja ym. Saksassa käytetään jalostukseen (brittiläisiä) tuontiponeja ja jonkin verran myös kotimaisia dülmeninhevosia ja arenberg-nordkirchenereitä. Suomessa käytetään usein brittiläisiä poneja.

Suurinta osaa ratsuponeista ei käytetä näyttelyissä, vaan ne ovat ratsastuskoulujen ja yksityisten omistajien yleisponeja.


t. Ranrock Kayama (i. NF, e. puoliverinen)
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2003-09-02
Muokattu viimeksi 2005-02-12
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon