SCHLESWIG-HOLSTEININHEVONEN

Schleswiger Heavy Draft (engl.) Schleswiger Kaltblutpferd (saksa)

Historia

Schleswig-holsteininhevonen kehitettiin 1800-luvun puolen välin jälkeen. Lähtökohtana oli luultavasti alueen oma hevoskanta, jota ensin risteytettiin oldenburgilaisiin ja holsteinilaisiin hevosiin (jotka tuolloin olivat nekin vielä raskaita vetohevosia eivätkä nykyisen tyyppisiä ratsuhevosia) sekä suffolkinhevosia. Nämä risteytykset eivät tuottaneet toivotunlaisia hevosia, mutta tilanne parani kun Tanskasta tuotiin jyllanninhevosia. Kantakirja avattiin vuonna 1891, mutta vasta vuonna 1938 se suljettiin jyllanninhevosilta, joita siihen asti tuotiin jalostuskäyttöön Schleswig-Holsteinin alueelle. Tärkeimmät tanskalaiset oriit olivat Prince of Jylland 1000 ja Høvding 1055, jotka molemmat olivat (Oldrup) Munkedalin ja sitä kautta jyllanninhevosen kantaoriin Oppenheim LXII:n jälkeläisiä.
Rotua parannettiin täysiveri- ja yorkshirenvaunuhevos-risteytyksillä 1800-luvun lopulla. Näiden risteytysten tarkoituksena oli poistaa rodun silloiset ongelmat, pitkä selkä ja huonolaatuinen kavioaines. Tavoite onnistui ja lisäksi kevyemmät rodut antoivat schleswig-holsteininhevoselle keveyttä ja vireyttä. Rotu oli suosittu maa- ja metsätalouden työhevosena ja myös vetohevosena niin kaupungeissa kuin armeijassakin.
Molemmat maailmansodat verottivat schleswig-holsteininhevosten määrää ja laatua, mutta missään suuressa vaarassa se ei ollut kadota tuolloin. Toisen maailmansodan jälkeen rotuun risteytettiin ranskalaisia boulognenhevosia ja bretagnenhevosia. Rotu oli erittäin suosittu vielä vuonna 1949, jolloin sen lukumäärä oli suurimmillaan. Kantakirjassa oli 25000 tammaa ja 450 kantakirjattua oria. Maatalouden koneellistuminen kuitenkin vähensi rodun tarvetta ja sen määrä putosi nopeasti. Vuonna 1976 jäljellä oli enää 35 tammaa ja 5 oria. Verein Schleswiger Pferdezüchter e.V. perustettiin 1991, nykyisin kantakirjassa on muutamia satoja tammoja ja muutamia kymmeniä oreja ja määrät ovat hienoisessa kasvussa.

Rakenne

Schleswig-holsteininhevonen on keskikokoinen ja keskiraskas kylmäverinen. Rakenne ei ilmeisesti ole aivan täysin yhtenäinen.

t. Roberta
© Karin Kahrs

Käyttö ja ominaisuudet

Kuten muutkin kylmäveriset, schleswig-holsteininhevonen on alunperin ollut erityisesti maatalouden työhevonen. Nykyisin sitä näkee edelleen vetämässä kärryjä, mutta yhä enenevässä määrin sitä käytetään valjakkoajossa ja jonkin verran myös yleisratsuna.
Luonteeltaan schleswig-holsteininhevosen tulisi olla ystävällinen ja tasainen, mutta siitä löytyy jonkin verran vireyttä. Täysiveri- ja yorkshireristeytysten ansiosta sen liikkeet ovat varsin lennokkaat kylmäveriselle.

o. Zobel
© Karin Kahrs
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-04-24
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon