ETELÄSAKSANKYLMÄVERINEN

South German Coldblood, Süddeutsches Kaltblut


Historia

Eteläsaksankylmäveristä on kasvatettu Baijerin vuoristoalueilla jo satoja vuosia, mutta vasta 1800-luvulla se erkani itävaltalaisesta noricuminhevosesta omaksi rodukseen. Tällöin siihen risteytettiin melko paljon vierasta verta, mm. vanhaa normannia, clevelandinruunikkoa, holsteinia, oldenburgia ja clydesdalea. Siitä kehittyi noricumia kevyempi rotu. Armeija on käyttänyt sitä paljon vetohevosena vuoristoisilla alueilla.
Nykyisin jalostuskeskus on Marbachin valtionsiittola, mutta myös Badenin siittolassa tätä rotua kasvatetaan reininmaankylmäverisen ohella.

Rakenne

Eteläsaksankylmäverinen muistuttaa edelleen noricuminhevosta, mutta on tätä kevyempi.

Käyttö

Eteläsaksankylmäverisen, kuten muidenkin kylmäveristen käyttö on vähentynyt miltei olemattomiin koneellistumisen myötä. Tätä rotua näkee kuitenkin erilaisissa näytöksissä ja joissain paikoin sitä käytetään maatöihin tai vetojuhtana varsinkin vuoristoseuduilla. Se on sopeutunut erityisen hyvin juuri vuoristoiseen maastoon.

© Tigerschecken.de

SCHWARZWALDINRAUTIAS

Black Forest Chestnut, Schwarzwälder Fuchs


Historia

Schwarzwaldinrautias on periaatteessa eteläsaksankylmäverisen paikallinen muunnos. Molemmat polveutuvat norikuminhevosesta. Schwarzwaldissa on ollut norikum-sukuinen ja -tyyppinen hevoskanta jo keskiajalta alkaen ja eteläsaksankylmäverinen samoin kuin schwarzwaldinrautias kehittyivät näistä hevosista. Schwarzwaldinrautias on tosin pienikokoisempi ja hieman kevyempi kuin eteläsaksankylmäverinen.
1800-luvun lopulla perustettiin kantakirja rotua varten ja samalla sitä yritettiin parantaa brabantinhevosilla, mutta tämän tyyppinen erittäin raskas hevostyyppi ei sopinut lainkaan Schwarzwaldin vuoristoalueelle. Tätä aiemmin rotuun oli sekoittunut reiniläisiä kylmäverisiä, jotka ilmeisesti sopivat tarkoituksiin hyvin.
Nykyisin Marbachin valtionsiittola kasvattaa eteläsaksankylmäveristen lisäksi myös schwarzwaldinrautiaita, joita oli vuonna 1999 rekisteröity 45 oria ja noin 700 tammaa. Rodun edustajien määrä on hienoisessa kasvussa, koska se on hyvä vapaa-ajan hevonen.

Rakenne

Schwarzwaldinrautias on melko pienikokoinen, tukeva kylmäverinen, joka muistuttaa ulkonäöltään paljon norikuminhevosta.

Käyttö

Schwarzwaldinrautias on kylmäveristen tapaan pohjimmiltaan työhevonen, sitä käytetään erilaisissa vetotehtävissä edelleen, mutta myös vapaa-ajan ratsuna. Luonteeltaan nämä ovat usein rauhallisia ja kärsivällisiä, mutta riittävän eloisia. Rotu on tunnettu myös pitkäikäisyydestään ja hyvästä hedelmällisyydestä.

o. Wirtsjunge
© Zuchthof T. Frank
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-06-28
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon