AMERIKANRAVURI

engl: Standardbred, American Standardbred
ruots: Amerikansk Travare
hol: Amerikaanse Draver

Historia

Amerikanravuri on kehitetty 1700-luvun loppupuolella ravihevoseksi. Tuolloin järjestetyt ravikilpailut olivat vielä luonnonniityillä järjestettyjä amatöörikisoja. Rodun tärkein esi-isä, täysiveriori Messenger syntyi 1780. Messengerillä astutettiin monenlaisia paikallisia tammoja eikä oriin pohjalta ollut tarkoitus luoda uutta rotua. Neljä Messengerin pojista esiintyy nykyisin melkein kaikkien ravurien sukutaulussa. Messenger itse ei koskaan kilpaillut.

Tärkein jälkeläinen, Hambletonian 10 (i. Abdallah, ii. Mambrino, iii. Messenger), syntyi 1849. Tällöin ravit olivat jo saavuttaneet suuren suosion ja jalostuksessa tähdättiin nimenomaan nopeuteen. Hambletoniania käytettiin paljon uuden rodun jalostukseen ja se jättikin yli 1300 jälkeläistä. Myöskään Hambletonian 10 ei koskaan kilpaillut raveissa, mutta se periytti loistavaa ravurityyppiä.

Alkuaikoina ravurien jalostukseen käytettiin paljon täysiverioriita, mutta myös raskaampia rotuja, mm. narragansettin- ja kanadanpeitsareita, jonkin verran clevelandinruunikoita, mutta tärkeimmät rodut olivat morganinhevonen ja norfolk roadster.

1800-luvun loppupuolella Kansallinen ravurikasvattajayhdistys laati normit (standardit) vaadittavista juoksuajoista. Tästä juontaa rodun englanninkielinen nimi standardbred. Sen jälkeen aikarajoja on muutettu ja tarkennettu useasti.

Rakenne

Amerikanravuria ei ole ikinä jalostettu ulkonäön perusteella, tärkeintä on ollut ravinopeus. Rakenne siis vaihtelee jonkin verran. Tyypillinen amerikanravuri on lyhytjalkaisempi ja vankempi kuin täysiverinen. Takaosa on erityisen voimakas ja hevoset saattavat olla takakorkeita. Jalat ovat kestävät ja hyväluustoiset.

Käyttö

Amerikanravuri on maailman nopein ravihevonen. Sitä on käytetty ja käytetään edelleen paljon muiden rotujen jalostukseen ja erityisesti nopeuden lisäämiseen.

Amerikanravureissa on sekä tavallisia ravureita että peitsareita. Yhdysvalloissa peitsareita suositaan, koska ne ovat nopeampia ja erityyppisten valjaiden ansiosta vähemmän laukkaherkkiä. Euroopassa kilpaillaan vain ravureilla, peitsaavat hevoset hylätään.


r. Wizard Baron
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-06-26
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon