AUSTRALIANHEVONEN

Australiankarjahevonen
engl: Australian Stock Horse, (Waler)

Historia

Ensimmäiset hevoset tuotiin Australiaan 1700-luvun loppupuolella. Hevosia on tuotu pääasiassa Euroopasta, mutta jonkin verran myös Afrikasta, Aasiasta (lähinnä Indonesian saarilta) ja etelä-Amerikasta. Eurooppalainen tuontiaines koostui hyvin pitkälle täysiverisistä ja arabianhevosista.

Näistä hevosista kehittyi loistava ratsuväenhevonen, jota kutsuttiin waleriksi sen pääasiallisen kasvatusalueen, Uuden Etelä-Walesin mukaan. Walereita pidettiin parhaina sotilashevosina ja niitä vietiin mm. Intiaan.

1900-luvulla waleriin risteytettiin useita rotuja, esimerkiksi arabianhevosta, quarteria ja yllättäen myös perchenhevosta ja joitain poneja. Waler-tyyppi katosi risteytysten myötä ja uutta rotua alettiin kutsua australianhevoseksi. Joskus sitä nimitetään edelleen waleriksi.

Rakenne

Australianhevonen ei ole mikään yhteinäinen rotu, vaan siinä esiintyy erilaisia tyyppejä johtuen kirjavasta rotutaustasta. Täysiverityyppisiä hevosia pidetään parhaina. Usein australianhevosilla on lyhyt, leveä ja tanakka pää, joka muistuttaa paljon quarterhevosen päätä. Jalostusjärjestö yrittää yhtenäistää rotua, mutta se ei ole vielä siinä onnistunut.
Ihanne-australianhevosen tulisi kuitenkin näyttää tältä: Kaiken kaikkiaan australianhevosen tulisi olla voimakasrakenteinen ja sopusuhtainen, rakenteeltaan ihanteellinen ja suorituskykyinen ratsuhevonen.

Käyttö

Australianhevonen on hyvin monikäyttöinen hevonen. Se on toiminut ja toimii edelleen lammas- ja karjapaimenten ratsuna, poolohevosena ja kilparatsuna kaikissa lajeissa.

Australianhevonen on hyvin tasapainoinen ja ketterä ja se on myös sitkeä ja sietää Australian autiomaa-alueiden kuumaa ilmastoa. Kovin nopea se ei ole, varsinkin jos vertaa täysiverisiin, mutta se on sitäkin kestävämpi. Australianhevonen on luonteeltaan tasainen ja kärsivällinen.

Eräs kuuluisimmista ja menestyneimmistä australianhevosista on englantilaisen Lucinda Greenin kenttämestari Regal Realm, joka oli alunperin karjahevosena Australiassa.


o. Breffni Kidman
© Wenona
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-10-24
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon