TORINHEVONEN

Toric, Estlandse Klepper (hollanti), Dubbele Klepper (hollanti), Tori hobune (eesti), Tori-Pferde (saksa)


Historia

Torinhevosta alettiin kehittää 1800-luvun puolen välin jälkeen. Paikallisia kleppereitä ja eestinhevosia risteytettiin koon ja voiman lisäämiseksi ulkomailta tuotuihin hevosiin, joita oli Torin siittolassa. Tuotiinpa Suomestakin 1870-luvulla suomalaisia hevosia parantamaan torinhevosta. Eräs tärkeimmistä oreista oli norfolk-sukuinen Hetman.

Hetmania ja sen poikia pidetään torinhevosen perustajina ja niitä käytettiin jalostukseen paljon. Kuitenkin 1930-luvulla alkoi näkyä merkkejä sisäsiitoksesta. Tämän välttämiseksi torinhevosia risteytettiin bretoneilla ja näiden risteytysten takia torinhevosesta tuli entistä massiivisempi.

Hetmanin lisäksi toinen hyvin merkityksekäs ori oli eestinhevosori Vansikasa, joka vaikutti 1800-luvun puolen välin jälkeen.

Myöhemmin alettiin hevosilta kaivata urheilullisuutta ja monikäyttöisyyttä, joten jalostukseen käytettiin saksalaisia oreja, mm. hannovereja ja trakehninhevosia. Rotu virallistettiin 1950.

Viime vuosina on yhä enemmän alettu vaatia ratsuhevosen ominaisuuksia ja urheilukäyttöön soveltuvaa rakennetta ja torinhevosta on yritetty keventää melko rajusti. Vanhan tyypin torinhevoset alkavat olla harvinaisia. Siitokseen käytettyjä puhtaita tammoja on vain muutamia satoja.

Rakenne

Torinhevonen on kylmäveriseksi hyvin kevyt, muttei yhtä kevytrakenteinen kuin puoliveriset. Ainakin aikaisemmat torinhevoset ovat tyypiltään selkeästi vaunuhevosia.

Käyttö

Koska nykyisin torinhevosta ei tarvita enää maataloudessa ja vetotöissä, on siitä alettu jalostaa parempaa ratsua. Edelleen torinhevonen on voimakas hevonen. Sillä on erinomaiset liikkeet ja raskaasta rakenteestaan huolimatta se hyppää hyvin. Se on myös sitkeä ja tarmokas. Torinhevosen sanotaan olevan hyvin pitkäikäinen ja sopeutuvainen. Tammat ovat hedelmällisiä.


t. Helvi
Kuvan antanut käyttöön Paula Martiskainen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-10-12
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon