VÄHÄN TUNNETTUJA HEVOSROTUJA

Tälle sivulle on listattu useita hevos- ja ponirotuja, joista ei löydy niin paljoa tietoa, että sitä varten kannattaisi omaa sivua niille tehdä. Monilla roduilla on silti omat sivunsa, mutta siirrän niitä vähitellen tänne.

ABESSINIANHEVONEN

engl: Abyssinian, Abyssinian-Galla, Galla/Gala, Yellow
saks: Abessinier, Äthiopier
Abessinianhevonen on kevyt hevos/ponirotu. Koko, väri ja rakenne vaihtelevat paljon, mutta useissa yksilöissä on havaittavissa itämaista leimaa. Ne ovat alunperin kotoisin vuoristosta ja ovat sopeutuneet hyvin niille seuduille.

Lähteet

 1. Abyssinian (verkkodokumentti). Oklahoma State University. Viitattu 25.11.2006. Saatavissa http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/abyssin/index.htm
 2. The Abyssinian Horse (verkkodokumentti). Stablemade. Viitattu 25.11.2006. Saatavissa http://horsecare.stablemade.com/_articles/abyssinian.htm

ABSTANG

Abstang-nimitystä käytetään arabin ja mustangin risteytyksestä. Rekisteri perustettiin vuonna 1993 ja nykyisin abstangeja on rekisteröity noin 1500 kappaletta. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tehty abstang-abstang-risteytyksiä vaan hevoset ovat pääsääntöisesti ensimmäisen polven risteytyksiä.

Risteytysten tarkoituksena on yhdistää kummankin rodun parhaat puolet, kuten kestävyys ja pelottomuus. Rakenteeltaan abstangit ovat hyvin hajanaisia, mutta yleensä ne ovat suht pienikokoisia ja erittäin kestäviä. Suosittuja piirteitä ovat suora profiili ja mustangilta periytyvä pyöreä lautanen.

Lähteet

 1. Abstang (verkkodokumentti). The Equinest. Viitattu 2010-11-25. Saatavissa http://www.theequinest.com/breeds/abstang/

ABTENAUER

Abtenauer ei ole oikeastaan rotu, vaan kantarotunsa norikerin pienikokoisin muunnos. Se on paitsi pienikokoisempi, myös kevytrakenteisempi kuin noriker ja erityisen hyvin sopeutunut kotialueensa oloihin. Niillä on usein kaunismuotoinen pää, lyhyt ja leveä selkä ja vahvat, tukevat jalat. Jouhet ovat runsaat ja useimmilla on myös ainakin jonkin verran pitkää vuohiskarvoitusta. Rotu on tunnettu lennokkaasta ravistaan. Luonteeltaan ne ovat yleensä muiden kylmäveristen tyyliin rauhallisia ja auliita.

Lähteet

 1. Abtenauer (verkkodokumentti). Wikipedia. Viitattu 2009-09-28. Saatavissa http://en.wikipedia.org/wiki/Abtenauer
 2. Horse breed: Abtenauer (verkkodokumentti). Rena Sherwood. Viitattu 2009-09-28. Saatavissa http://www.helium.com/items/1551889-abtenauer-horse-breed
 3. Hendricks, Bonnie L. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 2007. ISBN 978-0-8061-3884-8.

ADAEV

ven. Adaevskaya

Historiaa
Adaev on kazakhstaninhevosen muunnos, joka on saatu aikaiseksi risteyttämällä kazakstaninhevosiin doninhevosia, täysiverisiä ja orlovravureita. Tuloksena on kantarotuaan hienopiirteisempi ja paremmin ratsuksi soveltuva tyyppi.

Rakenne ja ominaisuudet
Adaevilla on yleensä melko hienopiirteinen, keskikokoinen tai suuri pää ja profiili on usein hieman kyömy. Kaula on pitkä, säkä hyvämuotoinen ja selkä suora. Joillain yksilöillä esiintyy rakennevirheitä, kuten kapeaa rintakehää tai hentojalkaisuutta. Rakenteen puutteet johtuvat usein alkeellisesta hoidosta ja kunnollisen jalostusvalinnan puutteesta. Adaevit nimittäin laiduntavat perinteisesti vapaina laumoina ympäri vuoden.

Adaevit eivät ole rakenteeltaan yhtenäisiä, vaan siitä on erotettu kolme tyyppiä: raskas, keskiraskas ja kevyt. Raskas tyyppi on näistä tärkein, ne ovat yleensä kestäviä, hyvärakenteisia, sopusuhtaisia ja tarpeeksi voimakkaita rakenteeltaan. Niitä käytetään sekä ratsuna että lihantuotantoon. Keskiraskas ja kevyt tyyppi ovat jalompia ja ryhdikkäämpiä, niissä on jonkin verran ahaltek-verta.

Käyttö
Erityisesti adaevin raskasta versiota käytetään sekä maidon- että lihantuotantoon. Kaikkia käytetään myös ratsuina. Nykyisin yritetään parantaa risteytyksillä maidon- ja lihantuottoa sekä sopeutumista ilmastoon. Risteytyksiin käytetään kazakstaninhevosen raskaampaa tyyppiä jabea ja kushuminhevosta.

Lähteet

 1. Hendricks, Bonnie L. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 2007. ISBN 978-0-8061-3884-8.

ALTÖSTERREICHISCHES WARMBLUT

Old Austrian Warmblood

Altösterreichisches Warmblut polveutuu Itävallan paikallisista maatiaishevosista, joita 1800-luvulla alettiin risteyttää arabien ja englantilaisten hevosten kanssa. Rodun väitetään sietävän kuumuutta erityisen hyvin.

Altösterreichisches Warmblut on erittäin harvinainen, vuonna 1998 oli vain 4 astuvaa oria ja 40 kantakirjattua tammaa. Rotu on rakenteeltaan tyypillinen puoliverinen.


Die Gefährdeter Landwirtschaftlicher Nutztierrassen

Lähteet

 1. Altösterreichisches Warmblut (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 20.7.2005. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?3490,-1,m,eur,398
 2. Breed description: Old austrian warmblood (verkkodokumentti). Tierärztliche Hochschule Hannover. Viitattu 20.7.2005. Saatavissa http://win.tiho-hannover.de/einricht/zucht/eaap/descript/1140.htm
 3. The Old Austrian Warmblood Horse (verkkodokumentti). Die Gefährdeter Landwirtschaftlicher Nutztierrassen. Viitattu 20.7.2005. Saatavissa http://www.oengene.at/index.jsp?catId=63

ANDRAVIDA (Eleia)

ANGLO-ARGENTINO

Anglo-Argentino ei ole varsinaisesti oma rotunsa, vaan se on criollon ja täysiverisen risteytys. Usein näitä hevosia käytetään poolohevosina.

BAHR-EL-GHAZAL

Kreda, Ganaston
Bahr-El-Ghazal on dongolan paikallinen muunnos. Se on melko yleinen kotimaassaan, vuonna 1994 FAO arvioi Bahr-El-Ghazaleja olevan yli kymmenen tuhatta.

BAISE PONY

Baise Pony on Baise Horsen kääpiöversio. Rotu on vaarantunut, FAO:n tilastojen mukaan vuonna 1983 Kiinassa oli vain 676 Baise Pony-yksilöä. Jotkin lähteet pitävät Baise Ponya samana rotuna kuin guangxi.

Lähteet

 1. Baise Pony (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 20.11.2005. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?1466,-1,m,asi,585

BALEAARIENPONI

engl. Balearic
ransk. Baléare
 • Kotimaa: Espanja, pääasiallisesti Mallorca
 • Rotutyyppi: poni
 • Väri: tavallisesti tummanruunikko
 • Käyttö: elää villinä
 • Baleaarienponi elää villinä Baleaarien saarilla Välimeressä. Rodulle on tyypillistä pysty harja ja alkukantainen ulkonäkö.

  BALIKUN

  Balikunilla on karkeatekoinen ja tiivis runko, suurehko pää, lyhyt ja suora selkä ja sen runko on syvä ja leveä.

  Lähteet

  1. Balikun (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 20.11.2005. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?16137,-1,m,asi,585
  2. Balikun (verkkodokumentti). Equine Kingdom. Viitattu 20.11.2005. Saatavissa http://www.equinekingdom.com/breeds/light_horses/balikun.htm

  BAN-EI

 • Kotimaa: Japani
 • Tyyppi: kylmäverinen
 • Säkäkorkeus: n. 145-163 cm
 • Polveutuminen: perchenhevonen, bretagnenhevonen
 • Ban-ei on luotu japanilaista "Ban-Ei Keiba"-kilpailua varten. Siinä hevoset vetävät raskasta rekeä. Ban-eit ovatkin vahvoja ja raskasrakenteisia.

  Lähteet

  1. Ban-ei (verkkodokumentti). Oklahoma State University. Viittauspäivämäärä ei tiedossa. Saatavissa http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/banei/index.htm

  BOSE

  Bose on ilmeisen suosittu rotu kotialueellaan, FAO:n tietojen mukaan vuonna 1980 Kiinassa oli parisataa tuhatta yksilöä. Bosella on suurehko, suoraprofiilinen pää ja pitkä kaula (taipumusta joutsenkaulaan).

  Lähteet

  1. Bose (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 22.11.2005. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?16139,-1,m,asi,585

  BURJATIANHEVONEN/-PONI

  Buryat, Buryat- Mongolian, Transbaikal, Zabaikal'skaya
 • Kotimaa: Burjatia, Siperia
 • Tyyppi: poni (?)
 • Burjatianhevonen kuuluu siperialaisten ponien ryhmään. Burjatianhevonen ei ole vaarassa kadota, vaikka joidenkin lähteiden mukaan se on melko harvinainen.

  CHAIDAMU

  Chaidamu on paikallisten asukkaiden käyttämä työponi, mutta jonkin verran sitä käytetään myös ratsuna. Se on sopeutunut märillä alueilla liikkumiseen. Rakenteeltaan se on ilmeisen voimakas ja tukeva.

  Lähteet

  1. Chaidamu (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 22.11.2005. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?16147,-1,m,asi,585

  CHAKOUYI

  Chakou Post

  Chakouyi on kotoisin silkkitien Kiinan-puoleisilta lähialueilta. Jo Kiinan ensimmäisten ja keskiaikaisten imperiumien (n. 200 eaa - 900 jaa) aikana tällä alueella tarvittiin nopeita ja kestäviä hevosia tiedon ja myös tavaroiden välitykseen. Hevossiittoloita perustettiinkin silkkitien varrelle ja myös hevoskilpailuita tai -näytöksiä järjestettiin. Osa näistä oli hovin pitämiä. Parhaat oriit olivat tuolloin buddhalaistemppeleissä.

  Chakouyi on pienikokoinen, mutta hevosmainen ja hyvin voimakas rotu

  Chakouyia käytetään edelleen kotialueellaan ratsuna ja kuljetuksiin. Sillä on synnynnäinen taipumus jonkinlaiseen passikäyntiin.

  Lähteet

  1. Hendricks, Bonnie L. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 2007. ISBN 978-0-8061-3884-8.

  CHUMMARTI

 • Kotimaa: Intia, Himachal Pradesh, Kumaurin alue
 • Tyyppi: poni
 • Chummarti on kevytrakenteinen poni, joka muistuttaa spitiä

  Lähteet

  1. Chummarti (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viittauspäivämäärä ei tiedossa. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?2253,-1,m,asi,591

  DAGESTANINPONI

 • Kotimaa: Venäjä, Dagestan (pohjois-Kaukasus)
 • Tyyppi: poni
 • Dagestaninponia käytetään lähinnä maidontuotantoon. Rotu on käymässä harvinaiseksi, niitä on jäljellä muutamia satoja.
  Rodusta on muutamia muunnoksia, näistä pienin on avarskaya, muita ovat mm. lezginskaya ja kumykskaya

  DECCANI

 • Kotimaa: Intia, Bombay
 • Tyyppi: poni
 • Deccania on kasvatettu lähinnä karvan takia. Nykyisin rodun tilanne on kriittinen, vuonna 1988 deccaneita oli alle 100 yksilöä.

  FILIPPIINIENPONI

  Filipino
 • Kotimaa: Filippiinit
 • Tyyppi: poni
 • Väri: ruunikko, kimo, päistärikkö (rautias)

  Samantyyppinen poni kuin useat muutkin kaakkois-Aasian alueen ponit. Rotuun epäillään sekoittuneen jonkin verran vierastakin ainesta.

 • HIRZAI

  Hirzai on pakistanilainen rotu ja se polveutuu arabianhevosesta. Rakenteeltaan se on kevyt. Hirzai on harvinainen ja vaarassa kadota.

  KAMBODZANPONI

  Cambodian (engl.), Cambodgien (ransk.)

  Kambodzanponi kuuluu koillis-Aasian poniryhmään ja on hyvin samankaltainen kuin Thai Pony ja Vietnamese Hmong.

  Lähteet

  1. DAD-IS (verkkotietokanta). FAO. Viitattu 2010-11-26. Saatavissa http://dad.fao.org/

  KIPRIAKIS EKTROFIS

  Alogo kypriakis ektrofis

  FAO mainitsee Kipriakis Ektrofisin olevan kotoperäinen rotu Kyproksella. Sen kantahevosista ei ole tietoa. Sen sanotaan olevan peräisin 1960-luvulta ja kantakirja on avattu 1970. Sitä käytetään ratsuna, erityisesti on mainittu esteratsastus. Hevosia on laskennan mukaan ollut joitain tuhansia sekä vuosina 1994 että 2003 ja rodun tilanne on vakaa. Vuonna 1994 jalostusoreja oli 59 ja kantakirjattuja tammoja toista tuhatta.

  Lähteet

  1. DAD-IS (verkkotietokanta). FAO. Viitattu 2010-11-25. Saatavissa http://dad.fao.org/

  KIRGIISINPONI

  Kirgiz, Kirgiz Mountain, Kirgizskaya

  Kirgiisinponi on mongolianponin tyyppinen poni. Paikallisen karjapaimenet käyttävät sitä ratsunaan. FAO:n mukaan vuonna 2002 kirgiisinponeja oli hieman vajaa 80000 yksilöä. Rodun sanotaan olevan vastustuskykyinen useille sairauksille ja selviävän hyvin korkeassa ilmanalassa. Ne ovat vuoristoalueilla edelleen korvaamattomia.

  Lähteet

  1. DAD-IS (verkkotietokanta). FAO. Viitattu 2011-09-11. Saatavissa http://dad.fao.org/

  KROATIANKYLMÄVERINEN

  Hrvatski hladnokrvnjak, Domaci hladnokrvan, Croatian Coldblood, Yugoslavian Draft

  Kroatiankylmäverinen on luotu risteyttämällä tuontikylmäverisiä ja paikallisia hevosia. Rakenteeltaan rotu on lihaksikas ja tiivis.
  Kroatiankylmäverinen oli kadota kokonaan 1980-luvulla, mutta nykyisin sen tilanne on hieman parempi. Rodun edustajia oli vuonna 1994 14000 vaikka määrä olikin vähenemään päin.

  KUZNETSKINHEVONEN

  Kusnetzer Pferd

  Kuznetskinhevonen kehitettiin 1800-luvulla risteyttämällä siperialaisia arohevosia venäjänravureihin ja kevyisiin kylmäverisiin. Vielä myöhemminkin rotua yritettiin parantaa jalostusvalinnan lisäksi myös risteyttämällä ja siksi rotu ei ole vieläkään yhtenäinen.
  Kuznetskinhevonen on alkuperäisrotujen tapaan kestävä, yhteistyöhaluinen ja rakenteeltaan melko karkeatekoinen.

  LLANERO

  Venezuelan Criollo
 • Kotimaa: Venezuela
 • Tyyppi: poni tai pienikokoinen lämminverinen
 • Polveutuminen: criollo ja muut espanjalaisperäiset hevoset

  Lähteet

  1. Llanero/Venezuela (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 2007-06-02. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-bin/EfabisWeb.cgi?sid=ea0b199641991ad85f227ebc30455e51,reportsreport8

 • LOCAL MOLDAVIAN

  Moldoveneascá Localá

  Local Moldavian on ilmeisesti paikallinen ponirotu, jota on parannettu ravuri- ja muilla risteytyksillä. Vielä 1800-luvulla siitä oli olemassa muunnos, jota kutsuttiin nimellä Moldovenesca.

  LUNDY

  Lundy Pony

  Lundy syntyi alunperin yrityksestä kehittää kokonaan uusi ponirotu. Rotu pohjautui newforest-tammoihin, joita vietiin Lundyn saarelle. Näitä astutettiin welsh-, connemara- ja täysiverioreilla. Tulokset eivät olleet kovin hyviä, mutta edelleen saarella elää ainakin muutamia lundynponeja.
  Lundyn säkäkorkeus on noin 130 senttiä ja yleisin väri hallakko.

  MAKRA

  Makra on ilmeisesti erityisesti värityyppi. Ne ovat kevytrakenteisia hevosia, mutta rotu on harvinainen. 1980-luvun lopulla makroja oli alle tuhat.

  RAJSHAHI PONY

  Rajshahi Pony on hyvin pienikokoinen ponirotu Bangladeshista. Sen alkuperää ei tiedetä. Rotu ei ole kovin harvinainen, 1992 niitä oli noin 30000 kappaletta, mutta määrä on kuitenkin vähenemään päin.


  DAD-IS

  TARAI PONY

  TAVDA

  Tavdinskaya

  Tavda on vaarassa oleva rotu, niitä on jäljellä alle 1000 yksilöä (tiedot vuodelta 1988).

  THAI PONY

  Siamese Pony, Maah Glab

  Thai pony on pienikokoinen, hyvin kestävä poni, joka on sopeutunut hyvin kotialueensa olosuhteisiin. Se polveutuu hevosista, joita on tuotu Kiinan Yunnanista ja jotka todennäköisesti ovat guangxeja. Poneja on Thaimaassa joitain tuhansia ja niiden määrä on vähenemässä.

  Lähteet

  1. Thai Pony (verkkodokumentti). DAD-IS Database, FAO. Viitattu 14.8.2003. Saatavissa http://dad.fao.org/cgi-dad/$cgi_dad.dll/BreedEdit?2046,-1,m,asi,617

  TUVINSKAYA

  Tuva

  Tuva kuuluu paikalliseen siperialaisten ponien ryhmään. Rotu on harvinaistunut don- ja budjonnyristeytysten takia, nykyisin puhtaita tuvia on jäljellä alle tuhat.
  Tuvasta on ollut olemassa suurempi muunnos Tuvinskaya upryazhnaya (Tuva Coach), joka luotiin risteyttämällä tuvia suuremmilla roduilla.

  VORONEZINHEVONEN

  Voronezhskaya upryazhnaya, Voronezh Coach/Draft

  Voronezinhevonen on kevyenlainen kylmäverinen. Se ilmeisesti polveutuu clydesdalehevosten risteytyksistä raskastyyppisten ravurien tai bitjugien kanssa. Rotu lienee kadonnut sukupuuttoon.

  ZANISKARINPONI

  Zaniskari Pony

  Zaniskarinponi on Lehin ja Ladakhin alueen paikallinen työponi. Se on melko harvinainen ja sekalaisten risteytysten takia edelleen harvinaistumassa.

  Lähteet

  1. Zaniskari Pony (verkkodokumentti). Oklahoma State University. Viitattu 2006-05-27. Saatavissa http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/zaniskari/index.htm
  2. Zaniskari Pony (verkkodokumentti). Wikipedia. Viitattu 2006-05-27. Saatavissa http://en.wikipedia.org/wiki/Zaniskari_pony

  ÄGIDIENBERGER

  Aegidienberger

  Ägidienberger on muodostunut islanninhevosen ja perunpason risteytyksistä, joita alettiin kokeilemaan 1980-luvun alussa. Ideana oli ilmeisesti yhdistää näiden rotujen mukavat askellajit. Rotu on kuitenkin hyvin harvinainen, puhtaita tammoja on vain muutamia kymmeniä.

  © Hevosmaailma.net
  Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
  Muokattu viimeksi 2012-09-12
  Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon