Feria Flamingxx VH-05171
muistosivu, kuollut 14.12.05

© National Stud
 • Virtuaalihevonen
 • Nimi: Feria Flamingxx
 • Sukupuoli: tamma
 • Rotu: englantilainen täysiverinen
 • Syntynyt: 10.1.2004 GBR (VHKR)
 • Ikä: 18 vuotta (10.7.)
 • Väri: ruunikko
 • Säkäkorkeus: 163 cm
 • Omistaja & maahantuoja: Ionic
 • Painotus: laukka
 • Koulutus:
 • Name: Feria Flaminxx
 • Gender: mare
 • Breed: Thoroughbred
 • Foaled: 10th Jan 2004 GBR
 • Age: 18 years
 • Color: bay
 • Height: 163 cm
 • Owner & importer: Ionic
 • Specialization: flat racing

Luonne

Feria on erittäin kipakka ja ärhäkkä tamma, joka ei siedä komentelua ollenkaan. Feria on erittäin omanarvontuntoinen ja ottaa nokkiinsa aika helposti. Lempeästi suostutellen sen saa tekemään vaikka mitä, mutta vähäinenkin nykäys tai raipan olemassaolo saavat Ferian vastustamaan yleisesti kaikkea. Tältä tammalta pitää siis pyytää, käskeminen tuottaa takuulla ei-toivotun tuloksen.

Hoidettaessa Feria on hyvin järkevä, kisapaikoilla samoin. Laukkahevostausta sen tekee, tamma on nuoresta pitäen tottunut oikeastaan kaikkeen, mitä kilpahevosen elämässä eteen voi tulla. Vieraat ihmiset tutkimassa jalkoja, kengitystä usein, varusteiden pukeminen, harjaamiset, pesemiset, liehuvat loimet, traileri ja pitkät kuljetukset, vieraat tallit, suuret ihmisjoukot, tuntemattomat hevoset, kaikki tällaiset ovat aivan tuttuja Ferialle, joka onkin erittäin kovahermoinen. Niin kauan kun vain muistaa, ettei komentele tammaa, kaikki sujuu hyvin.

Mikään kovin ihmisrakas Feria ei ole, se ei mitenkään osoita pitävänsä tai edes juuri tuntevansa minua, vaikka onkin ollut omistuksissani jo jonkin aikaa. Mitä itse huomasin sen käytöksestä, tilanne oli sama myös vanhalla tallilla. Ehkä laukkamaailmassa hoitajat ja ratsastajat vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, ettei mitään kiintymissuhdetta ole päässyt syntymään eikä Feria sitä yritäkään. Feria on siis hyvin asiallinen, käyttäytyy siivosti, muttei ala mitenkään sydänystäväksi.

Ratsastettaessa Ferialla on kaksi vaihdetta: käynti ja neli, onhan se laukkahevonen. Ravikin onnistuu kyllä, mutta hidas, hallittu laukka on jotain aivan utopistista. Kentällä sentään uskaltaa sitä yrittää kun ei ole vaaraa, että Feria painelisi häntä pystyssä horisonttiin, mutta maastossa tilanne on toinen. En todellakaan tiedä minkälaisia norsujarruja Ferialla on käytetty aikaisemmin, mutta se on älyttömän kovasuinen ja kun se pääsee vauhtiin, pysäyttämiseen tarvitaan betoniseinä.

Kisat

PVM
LAJI
LUOKKA
JÄRJESTÄJÄ
SIJOITUS
28/02/05
YLA
-
YLA
ei palk. 58p
02/12/04
NJ
xx- ja x-tammat
RBSHY
hylätty
01/11/04
NJ
englantilaiset täysiveritammat
Angel
hylätty
02/09/04
NJ
xx-tammat
Lehmuskuja
LKV1, JS, MVA-sert (tuomari: Heidi)
05/08/04
NJ
xx-tammat
Summer Warmbloods
LKV1, MVA-SERT, JS (tuomari: Anu M.)
31/07/04
Koulu
heC
Delta
90/100

Varsat

SYNT-PVM
NIMI
SKP
VÄRI
ROTU
ISÄ
MUUTA
04/09/04
Luke Ion
ori
rn
xx
KWB de Luca xx
-
28/09/04
Hurricane Ion
ori
ruunikko
xx
La Sirene Wild Wind xx
Tilausvarsa
23/10/04
Ferrite Ion
tamma
rautias
RBSH
BDJ Yaroslav
-
07/12/04
Francesca Ion x
tamma
rautias
Anglo-arabi
MVS Billy The Kid ox
-
08/01/05
Windchaser Ion xx
ori
rautias
xx
La Sirene Wild Wind xx
tilausvarsa Lauralle
11/02/05
Felicia Ion xx
tamma
mustanruunikko
xx
SK Grand Duke xx
-
19/04/05
Freestyle Ion
tamma
-
xx
La Sirene Wild Wind xx
tilausvarsa
05/08/05
Gray Duke Ion
ori
km
xx
SK Grand Duke xx
-

Sukutaulu

Catroyalxx (GBR) Beroyalxx (GBR)
Sundownerxx (GBR)
Debby Debxx (GBR) Dark Sundayxx (IRE)
Deb's Runxx (GBR)

Sukuselvitys

Feria on aika erikoinen sekoitus sileänlaukkaajia ja risuestelaukkaajia, yleensähän näitä linjoja ei paljoa keskenään sekoitella, mutta tässä on nyt niin tehty. Ferian isä Catroyal on ihan "tavallinen" laukkahevonen, kilpaillut kaksivuotiaasta nelivuotiaaksi sileällä ja jäänyt sen jälkeen siitosoriiksi pärjättyään kivasti radoilla.
Samanlainen tarina löytyy sen isältä Beroyalilta, joka tosin kilpaili aina kuusivuotiaaksi asti, melko säästeliäästi kylläkin. Beroyalista sanottiin, että rumempaa hevosta saa hakea ja sen juoksutyylikin oli kuulemma ruma: kulmikas ja kömpelön näköinen, mutta tyylistä ja rakenteestaan huolimatta se juoksi kohtalaisen hyvin ja oli hieman keskivertoa parempi siitosoriinakin. Sen varsat ovat startanneet melko hyvällä prosentilla ja menestyneetkin aika mukavasti.
Catroyalin emästä Sundownerista minulla ei ole sen enempää tietoja kuin että se kilpaili muutaman kerran kolmivuotiaana, mutta jäi sitten radoilta pois, mahdollisesti loukkaantumisten takia tai sitten ei. Joka tapauksessa Sundowner on ollut ihan mukiinmenevä siitostamma ja varsonut huimat kaksitoista varsaa. Niistä kahta lukuunottamatta kaikki ovat startanneet, aika hyvä prosentti siis.

Emä Debby Deb sitten edustaa sitä risuestepuolta. Tamma on ollut ihan puhdas risuestehevonen, se aloitti kilpailemisen vasta 6-vuotiaana, mutta jatkoi sitä pitkälle toiselle kymmenelle. Debby Debistä on sanottu että se on kovajalkaisin tamma, mitä Brittein saarilla on koskaan astellut, tarinan mukaan sillä ei koskaan uransa aikana ollut minkäänlaisia jalkaongelmia, mikä on enemmän kuin harvinaista. Debby Debin ura kuitenkin päättyi pahaan kaatumiseen ja etujalan jänteen katkeamiseen, mutta sen jälkeen se on vielä jättänyt hyviä hyppääjiä ja Ferian lisäksi myös toisen kohtuuhyvin pärjänneen sileän hevosen.
Debby Debin isä Dark Sunday oli lähes legendaarinen irlantilaisori, joka voitti ensin Irlannissa miltei kaiken mitä risuestehevonen vain voi ja sen jälkeen se teki Englannissa saman. Dark Sunday ei kuitenkaan loistanut siitoksessa läheskään samalla tavoin kuin radoilla, Debby Deb on sen ainoa vähänkään varteenotettava varsa, iso osa oriin varsoista ei ole startannut lainkaan.
Debby Debin emä Deb's Run kilpaili varsana jonkin verran sileällä, mutta siirtyi sitten iän myötä risuesteille. Myös tämä tamma oli erittäin hyväjalkainen, muttei ehtinyt varsoa Debby Debin lisäksi kuin yhden oriin ennen kuolemaansa suolisolmuun.


Luotu 14.7.2004
© Ionic 2004
Layout & kuva: S.T. & V.R.