Pääsivu    Hevoset    E-Mail    Vieraskirja    In English   
Info    Kasvatus    Toiminta    Historia    Linkit   

Virtuaalinen ratsuponi VRP - rotukohtaiset rajoitukset ja perustelut

  1. Miksei russia tai Welsh C/D-sektioita saa käyttää?
  2. Saksalaiset puoliveriset
  3. Ara-appaloosa
  4. Australianponi
  5. Clevelandinruunikko+xx
  6. Darmoorinponi
  7. Furioso
  8. Gidran
  9. Irlannintyöhevonen+xx (ns. irlanninhunter)
  10. Kaspianponi
  11. Kinskynhevonen
  12. Kisber
  13. Lewitzer
  14. Malopolski
  15. Palomino
  16. Pintabian
  17. Pinto
  18. RBSH
  19. Shagya
  20. Terskinhevonen
  21. Welsh part-bred
  22. Wielkopolski

Miksei russia tai Welsh C/D-sektioita saa käyttää?
Russi on poistettu sallittujen rotujen listalta sen takia, että sen rakenne ei aina ole kovin hyvä ratsulle. Varsinkin jalkojen ja takaosan rakenteessa on monilla russeilla parantamisen varaa. Toinen syy on se, että osa russeista on raviponeja, mutta VRP ei ole raviponi, joten ei ole mitään järkeä käyttää ravirusseja ratsuponin jalostuksessa. VRP:ssä voi kuitenkin olla jonkin verran russiverta siksi, että VRP:n jalostuksessa on sallittua käyttää ratsuponeja ja näissä taas voi olla russia mukana.
Welsh cobit ja cob-tyyppiset ponit eivät ole tyypiltään ja rakenteeltaan erityisen ratsutyyppisiä vaan hieman raskaita (varsinkin D-sektio) ratsuiksi. VRP:n suvusta voi kuitenkin löytyä welsh C- tai D-sektiota, koska jalostukseen voidaan käyttää welsh part-bredejä ja ratsuponeja, joissa voi olla welsh C/D:tä mukana. Tämä on sallittua.

Saksalaiset puoliveriset
Seuraavia saksalaisia puoliverisiä on sallittua käyttää VRP:n jalostukseen:

  • Baden-Württemberginhevonen/Württemberginhevonen
  • Baijerinhevonen
  • Brandenburginhevonen
  • Hannoverinhevonen
  • Hesseninhevonen
  • Holsteininhevonen
  • Itä-Frieslandinhevonen
  • Mecklenburginhevonen
  • Oldenburginhevonen
  • Reininhevonen
  • Saksin-Anhaltinhevonen
  • Saksinhevonen
  • Thüringeninhevonen
  • Trakehner
  • Westfaleninhevonen
  • Zweibrücker

Ara-appaloosa
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen käytettävän ara-appaloosan tulee olla yli 99-prosenttisesti arabi. Se tarkoittaa että appaloosan on oltava seitsemännessä polvessa tai kauempana, loppusuvun on oltava arabia. Arabi-appaloosa-risteytyksiä ei saa VRP:n jalostuksessa käyttää.
Syyt: ara-appaloosa on valittu VRP:n jalostukseen sen takia, että se on 99-prosenttisesti arabi, joten jalostuksessa se tuo rotuun samoja ominaisuuksia kuin puhdas arabianhevonenkin. Lisänä on tietysti tiikerinkirjava väritys.

Australianponi
Syyt: Australianponi on jalostettu samoja periaatteita silmällä pitäen kuin ratsuponikin, se on hyvä ja jalomuotoinen ratsu. Rotu on jo vakiintunut rakenteeltaan ja periyttää VRP:lle ratsunominaisuuksia ja pientä kokoa.

Clevelandinruunikko+xx
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen käytettävissä cleveland-täysiveriristeytyksissä tulee olla täysiveristä min. 50% ja max. 75%.
Syyt: Cleveland-täysiveriristeytys on keskiraskas, hyppykykyinen hevonen, joka on Britanniassa suosittu metsästysratsu. Clevelandinruunikolta se on perinyt hyvän luuston (erit. jaloissa), hyppykyvyn ja rauhallisen luonteen, täysiveriseltä puolestaan jaloutta, nopeutta ja kestävyyttä. Näiden ominaisuuksien takia sitä on sallittua käyttää myös VRP:n jalostuksessa.

Dartmoorinponi
Syyt: Dartmoorinponi on hyväksytty ratsuponijalostukseen Saksassa ja Britanniassa ja Suomessakin se varmasti olisi, jos Suomessa olisi dartmooreja ylipäänsä. Rotu on varsin hyvärakenteinen ratsun tehtäviä ajatellen ja alkuperäisponina se on myös terve ja selväpäinen.

Furioso
Syyt: Furioso on tyypiltään hyvin puoliverimäinen, joissain yksilöissä näkyy myös täysiveristen esivanhempien vaikutus. Koska furiosoja virtuaalimaailmassa on jonkin verran, on ihan perusteltua hyväksyä se mukaan VRP:n jalostukseen siinä missä puoliverisetkin.

Gidran
Syyt: Gidran on hyvin angloarabityyppinen rotu, laadukas ja hyvärakenteinen ratsuhevonen. Näiden syiden takia se on hyväksytty myös virtuaalisen ratsuponin jalostukseen.

Irlannintyöhevonen+xx (ns. irlanninhunter)
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen käytettävissä irlanninhuntereissa tulee olla täysiveristä min. 50% ja max. 75%.
Syyt: Irlanninhunter on keskiraskas, hyppykykyinen hevonen, jota nimensä mukaan on kasvatettu nimenomaan metsästysratsuksi. Irlannintyöhevoselta se on perinyt hyvän luuston, hyppykyvyn ja rauhallisen luonteen, täysiveriseltä puolestaan jaloutta, nopeutta ja kestävyyttä. Nämä kaikki ominaisuudet ovat toivottavia myös VRP:lle.

Kaspianponi
Syyt: Kaspianponi on pienikokoinen, mutta hyvin hevosmainen (arabityyppinen) poni, jolla on hyvät liikkeet ja erinomainen ratsun rakenne. Rotu on pienikokoinen, mutta VRP:n jalostuksessa se ei haittaa, koska rotua tullaan joka tapauksessa risteyttämään hevosiin.

Kinskynhevonen
Syyt: Kinsky on puoliverityyppinen rotu ja nykyisin hyvin pitkälle sulautunut tsekinpuoliveriseen, joten se on hyväksytty VRP:n jalostuksessa siinä missä muutkin puoliverirodut.

Kisber
Syyt: Kisber on puoliverityyppinen ratsuhevonen ja sen vuoksi se on katsottu sopivaksi myös VRP:n jalostukseen.

Lewitzer
Syyt: Lewitzer on vielä kehittymässä oleva ponirotu, mutta silti se on hyväksytty saksalaisen ratsuponin jalostukseen. Ihanteellinen lewitzer on tyypiltään ratsuponimainen. Lewitzerin käyttä VRP:n jalostuksessa antaa mahdollisuuden saada rotuun myös lehmänkirjavaa väriä.

Malopolski
Syyt: Malopolski on jalo, puoliverityyppinen ratsuhevonen ja sen vuoksi se on katsottu sopivaksi myös VRP:n jalostukseen.

Palomino
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen saa käyttää ainoastaan sellaisia palominoja, joiden suvussa on vähintään 50% täysiveristä, arabia tai puoliveristä. Jalostushevosten sukutaulusta ei saa löytyä kylmäveristä tai sellaisia ponirotuja, joita ei ole hyväksytty VRP:n jalostukseen.
Jalostushevosen suvusta ei saa löytyä askellajihevosia (tennesseenwalker, missourinfoxtrotter, saddlebred jne) ja hevosella itsellään tulee olla kolme ja vain kolme puhdasta askellajia.
Syyt: Tärkeä syy palominon käyttöön jalostuksessa on tietysti sen väri, mutta jalostukseen käytettävien palominojen tulisi olla myös hyvärakenteisia ja hyväliikkeisiä ratsuhevosia, jolloin ne puolustavat omaa paikkaansa VRP:n jalostuksessa samalla tavalla kuin puoliveriset.

Pintabian
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen käytettävän pintabianin tulee olla yli 99-prosenttisesti arabi. Se tarkoittaa että painton/pinton on oltava seitsemännessä polvessa tai kauempana, loppusuvun on oltava arabia. Arabi-paint/pinto-risteytyksiä ei saa VRP:n jalostuksessa käyttää.
Syyt: pintabian on valittu VRP:n jalostukseen sen takia, että se on 99-prosenttisesti arabi, joten jalostuksessa se tuo rotuun samoja ominaisuuksia kuin puhdas arabianhevonenkin. Lisäksi se tuo mahdollisuuden tobiano-väritykseen.

Pinto
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen saa käyttää ainoastaan sellaisia pintoja, joiden suvussa on vähintään 50% täysiveristä, arabia tai puoliveristä. Jalostushevosten sukutaulusta ei saa löytyä kylmäveristä tai ponirotuja, joita ei ole hyväksytty VRP:n jalostukseen.
Jalostushevosen suvusta ei saa löytyä askellajihevosia (tennesseenwalker, missourinfoxtrotter, saddlebred jne) ja hevosella itsellään tulee olla kolme ja vain kolme puhdasta askellajia.
Syyt: ks. palomino

RBSH
Rajoitukset: VRP:n jalostuksessa saa käyttää ainoastaan sellaisia RBSH-hevosia, joiden suvussa on vähintään 50% englannintäysiveristä tai angloarabia. Tämä rajoitus on sen takia, että RBSH:n alkuperäinen idea oli nimenomaan risteyttää venäläisiä rotuja täysiverisillä ja sitä kautta luoda hyvä ratsuhevonen, ei niinkään lähteä risteyttämään venäläisiä rotuja keskenään. Joka tapauksessa täysiveriperimän katsotaan antavan RBSH:lle VRP:n jalostuksessa tarvittavaa jaloutta ja urheilullisuutta, mitkä voivat puuttua venäläisrotujen risteytyksiltä.

Shagya
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen on sallittua käyttää puhtaita shagyoja sekä shagya-arabi-risteytyksiä, joissa shagyan osuus on 12,5%-87,5%.
Syyt: Shagya on arabityyppinen, mutta hieman tätä raskaampi rotu. Hienon ja tasalaatuisen tyypin sekä ratsunominaisuuksien se on hyvä kantahevonen VRP:n jalostukseen. Shagya on hyväksytty myös saksalaisen ratsuponin jalostukseen.

Terskinhevonen
Rajoitukset: VRP:n jalostukseen on sallittua käyttää puhtaita terskinhevosia sekä tersk-arabi-risteytyksiä (terskiä väh. 25%).
Syyt: Tersk on arabityyppinen, mutta hieman arabia kookkaampi ja urheilullisempi, joten sen käyttäminen ratsuponin jalostuksessa on näiden syiden takia perusteltua.

Welsh part-bred
Rajoitukset: muistutuksena että VRP:n jalostukseen käytettävän welsh part-bredin on oltava tarkasti wpb:n jalostusmääritelmän mukainen, ts. welshiä suvussa vähintään 25%. Esim. Alankomaiden hyväksymiä 12,5-prosenttisia wpb:itä ei VRP:n jalostukseen siis hyväksytä. VRP:n jalostukseen käytettävässä wpb:ssä saa olla mukana myös sektioita D tai C, joita ei muuten hyväksytä VRP:n jalostukseen.

Wielkopolski
Syyt: Wielkopolski on puoliverityyppinen, paljolti trakehnerista polveutuva, mutta sitä raskaampi ratsuhevonen. Hyvän rakenteensa ja ratsunlahjojensa ansioista wielkopolski on otettu mukaan VRP:n jalostukseen siinä missä mikä tahansa muukin puoliverinen.


Luotu 24.5.2005
© Ionic 2005
Layout & kuva: S.T. & V.R.