Pääsivu    Hevoset    E-Mail    In English   
Info    Kasvatus    Toiminta    Historia    Linkit   

Virtuaalinen ratsuponi VRP

Tarkoitus
Virtuaalinen ratsuponi on periaatteessa sama asia kuin tuttu suomalainen ratsuponi (Hippoksen jalostustiedot ja rotumääritelmä), mutta VRP:n jalostuspohjaa on laajennettu. Tarkoituksena on kuitenkin edelleen jalostaa suurikokoisia, hyväliikkeisiä ja jaloja poneja, jotka sopivat kilpa- ja harrasteratsuiksi.

Miksei tavallinen ratsuponi riitä
Virtuaalimaailmassa ratsuponeja jalostetaan samoista roduista kuin suomalaista ratsuponia vaikka virtuaalimaailmassa jalostukseen sopivia rotuja olisi huomattavasti enemmän (Virtuaalisen ratsuponiyhdistyksen sivuilta löytyy rotumääritelmä). Esimerkiksi saksalaisen ratsuponin jalostukseen on käytettävien rotujen määrä huomattavasti suurempi (ks. Zuchtprogramme für Pony- und Kleinpferderassen kohta § 508b Zuchtmethode).

On tietysti hyvin ymmärrettävää, ettei Suomessa hyväksytä esimerkiksi shagyoja ratsuponijalostukseen, koska Suomessa ei shagyoja juuri ole eikä niitä rekisteröidä erikseen. Sama koskee monia muitakin rotuja: dartmoorinponeja, australianponeja, kaspianponeja, lewitzereitä, ara-appaloosia jne. Virtuaalimaailmassa tilanne on toinen, tänne voidaan hankkia jalostusta varten mitä rotuja tahansa, mutta VRPY ei sitä ole tunnustanut vaan pitää tiukasti kiinni Hippoksen jalostussäännöistä.

Rotumääritelmä
Ihanne-VRP on rakenteeltaan samanlainen kuin suomalainen ratsuponi. Näyttelyissä se tulee tuomaroida samoilla periaatteilla kuin tavalliset ratsuponitkin.

Mitä hevosta voi sanoa VRP:ksi?
VRP:ksi voidaan nimittää kaikkia jalostusmääritelmän täyttäviä risteytyksiä, muttei mitään muita. Suurin osa tavallisista ratsuponeista ja welsh part-bredeistä on luettavissa myös VRP:ksi.

Jalostus
VRP:n jalostus on suunnilleen samanlaista kuin tavallisten ratsuponien (erot ovat rotuvalikoimassa):
P: Rotuponi * hevonen (poniverta 50%)
F1: em. risteytys * rotuponi/hevonen/VRP (poniverta 25%-75%)
F2: poniverta oltava vähintään 25%, ihanteena se, että poniverta olisi ainakin yli 50%

Kaikkien jalostukseen käytettävien hevosten ja ponien tulee olla oman rotumääritelmänsä mukaisia ja puhdasrotuisia yksilöitä, poisluettuna rotukohtaiset rajoitukset. Jos jalostukseen hyväksytyllä rotutyypillä (esim. risteytykset) ei ole olemassa rotumääritelmää, niiden tulee olla rakenteeltaan sopusuhtaisia ja ratsutyyppisiä.

Kantarodut
Ponirodut

Hevosrodut


Luotu 24.5.2005
© Ionic 2005
Layout & kuva: S.T. & V.R.